10 квітня 2023, 12:00, Насіння

Особливості вирощування кукурудзи в 2023 році — ставка на гібриди ранньої групи

Про це розповів директор «НДІ Аграрного Бізнесу» «Науково-виробнича агрокорпорація Степова» Сергій Старишко у матеріалі «Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси».

«Ми продали вже до 90% насіння, на складах маємо ще. Проблема, з якою стикаються аграрії — гроші. Рентабельність виробництва суттєво впала, надходження теж. Крім того, прийшов час розраховуватися по державним кредитам», — пояснює він.

Найменш популярна у структурі попиту кукурудза. Мало того, що культура не виграла в сезоні 2022 через великі перехідні залишки зерна, блокування роботи зернового коридору і здорожчання логістики й сушіння, додала стресу ще й нестандартна надмірно волога осінь, через що багато кукурудзи не змогли вчасно прибрати і підготувати ґрунт. 

В агрокорпорації «Степова» обсяги продажів культури порівняно з минулим роком на цей період упали на близько 25%. Причинами тому є невизначеність із сівозміною, перехідні залишки, зимуючі посіви, а крім того — низькі ціни на зерно. 

Ті ж, хто продовжує вирощувати кукурудзу, цікавиться гібридами ранньої групи з ФАО від 180 до 300 та високою вологовіддачею, каже Сергій Старишко.

«Витрати на вирощування та доробку кукурудзи не окуповуються через низькі ціни на зерно. А тому, гібриди високих груп ФАО, які характеризуються вищою врожайністю, але й вищою вологістю, не користуються особливим попитом. Актуальні в цьому сезоні гібриди кукурудзи з ФАО 180-300. Серед наших гібридів це — РАМ 1333 (ФАО 180), РАМ 1023 (ФАО 230), РАМ 8143 (ФАО 260), Даніїл (ФАО 280)», — прокоментував він.

Більшою популярністю відзначився соняшник. Роблять ставки аграрії на сою, ріпак та навіть нішеві культури. Але якщо з першими більш зрозуміло як працювати та куди збувати, то з нішевими це зробити складніше.

«Ми цікавилися льоном і гірчицею, шукали інформацію про ринки збуту. Але якщо багато аграріїв сіятимуть ці культури, це призведе до перенасичення ринку. Тому ми в Степовій вирішили дотримуватися класики — соняшник, пшениця, кукурудза», — розповів Сергій Старишко.

Нагадаємо, за оцінкою генерального директора MAS Seeds Україна Сергія Тимошенка, кукурудзою в Україні буде засіяно приблизно 3,5-4 млн га в цьому році, хоча окремі експерти прогнозують значно менші площі.