7 квітня 2023, 16:30, Світ

Аномально тепла зима вплине на урожай в Європі та ціни на зерно

З максимумом майже у +20ºС в деяких частинах Польщі та понад +25ºС в Іспанії, 7 європейських країн зафіксували найвищу температуру в січні 2023 року.

Крім тривоги кліматологів, це викликає занепокоєння фермерів у багатьох частинах Європи. Без снігу сільська місцевість страждає, як повідомила найбільша асоціація фермерів Італії Coldiretti.

Тепла зима ризикує знизити врожайність у той час, коли фермери вже борються з нестачею добрив — ще одним наслідком війни в Україні — і ще не оговталися від посухи літа 2022 року. Це призводить до зростання цін на продукти харчування в регіоні, які залишаються на рекордно високому рівні, не дивлячись на те, що загальна інфляція зменшилася.

Згідно з нещодавнім дослідженням Пола Гріффіна, професора Вищої школи менеджменту Каліфорнійського університету Девіса, який досліджував економічні та фінансові наслідки екстремальних погодних умов, коли температура піднімається надто високо, за цим зростають ціни на продукти харчування.

У німецькій землі Саксонія-Анхальт протягом двох тижнів у грудні 2022 року температура піднялася від -20ºС до +17ºС.

Європа пережила другий найтепліший рік за всю історію спостережень і найспекотніше літо за всю історію спостережень порівняно з середнім довгостроковим показником.

Аномалії температури поверхні грунту в Європі з 1980 року вимірюються як різниця між температурою, що реєструється щороку, і температурою в базовому періоді (1991-2020 роки) в градусах Цельсія. Для літніх температур використовується середня температура червня-серпня.