3 квітня 2023, 09:05, Посівна

Повторення стрибка цін на сушіння зерна спонукає хмельницьких аграріїв сіяти більше олійних культур

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова Ігоря Гая, голови Всеукраїнської аграрної ради у Хмельницькій області.

За словами експерта, порівняно з 2022 роком, коли запровадили воєнний стан, цьогоріч хмельницькі аграрії мають більше наявних ресурсів для успішного проведення посівної-2023, зокрема й добрив та паливно-мастильних матеріалів.

«У нас є рання група — це ячмінь, горох, яра пшениця, ярий ріпак, гірчиця, овес. Ці культури починають сіяти, щойно можна зайти в поле. З тої ранньої групи, я думаю, відсотків 25 вже посіяно. Структура посівних площ змінилася. Я гадаю, буде зміщення в бік на олійних культур: соняшнику та трохи сої», — каже Ігор Гай.

Він пояснив, чому планують сіяти більше олійних культур, «уроками» минулого року, коли через здорожчання газу підвищилась вартість сушіння зерна.

«Є певна невизначеність по вартості газу. Хто за цим стежив, розуміють, що вартість газу восени збільшилась. Сьогодні маємо 15 гривень за кубічний метр, а була 55 гривень. Це надзвичайно дорого, щоб сушити ту саму кукурудзу, яка найбільше потребувала сушки. Тому я думаю, кукурудзи буде менше, а буде ставка на олійні культури», — каже експерт.

Читати також: Які культури займуть ниви в 2023 році — прогнози Насіннєвої Асоціації України