27 липня 2017, 10:00, Технології

Секрет успіху полягає у правильно підібраній сівозміні

4 липня у Полтавській області на базі Центру органічного землеробства господарство «Агроекологія» провело День поля. Kurkul.com також побував на цьому заході де й ознайомився з технологією 8-пільної сівозміни, яку застосовує ПП «Агроекологія».

Усі культури в сівозміні підібрані так, щоб кожна мала хорошого попередника. Будь-які операції в полях проводяться тільки тоді, коли вони можуть посприяти відповідним природнім процесам у ґрунті.

Озима пшениця є першою в сівозміні. В «Агроекології» обов’язково проводять весняне боронування цієї культури, яке дозволяє знищити бур’яни, насичує ґрунт киснем. Також боронування спонукає пшеницю до кущення і вичісує відмерлі листки, запобігаючи поширенню хвороб.

Потім сіється соняшник, для якого важливо провести ранньовесняне закриття вологи й контролювати кількість бур’янів. Після збирання соняшника стебла подрібнюють, використовуючи спеціальні шлейфи, а через 2-3 дні проводять лущення на глибину 5-6 см, щоб не витягувати коріння на поверхню. Можливий також варіант що стебла залишаються для снігозатримання.

Весною падалиця проростає, і після культивації проводиться посів вики ярої та гречки на сидерат. Другий варіант сидерального пару передбачає посів вико-вівсяної сумішки. Після зароблення у ґрунт сидерату вноситься гній, який теж дискують. В оптимальні строки після передпосівного обробітку сіється озима пшениця.

Кукурудза на силос вимагає закриття вологи в ґрунті, подальшого боронування для знищення бур’янів у стадії білої ниточки, міжрядних обробітків. Тут кукурудзу вирощують лише на силос, оскільки підготовка товарної кукурудзи вимагає надто багато зусиль і є невигідною для органічної «Агроекології».

Ячмінь сіється з підсівом еспарцету. Перший виконує роль покривної культури. При цьому еспарцет сіється під кутом до рядків ячменю. В подальшому поле еспарцету протягом двох років використовується для збирання сіна. На третій рік еспарцету він використовується для затримання снігу взимку, після чого його дискують, як сидерат. Після передпосівної культивації сіється озима пшениця.

У господарстві використання біологічних факторів є важливою частиною роботи. Безумовно, що така система вимагає великого обсягу знань, спостережливості, уваги до своїх полів, а не простого повторення технологічної карти. Але і результати виходять гарні. Середній показник урожайності по господарству у 2016 році склав 4,4 т/га при показниках вмісту білка 13,5—15,8%, та клейковини  25—32%.