28 березня 2023, 12:00, Насіння

Названо сорти озимої пшениці, які перезимували найкраще

Своїми спостереженнями за перезимівлею різних сортів від 15 установ-оригінаторів поділився доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

Загалом у межах випробувального полігону Інституту представлено 70 сортів як вітчизняної, так і іноземної селекції, посіяні в чотирьох повторностях на двох фонах удобрення.

«Посіяні всі сорти пізно у жовтні. Раніше вийти в поле не змогли через мінування. У зиму увійшли у фазі 3 листків», — розповів Сергій Авраменко.

З його слів, зважаючи на погодні умови зими, можна сказати, що склалися умови, які показали, які сорти є більш зимостійкими, а які менше.

Суб'єктивно він розподілив сорти на три групи:

  • 1 — перезимували добре, пошкодження листкової поверхні до 25%. 

Зокрема, настільки добре перезимували сорти Інституту фізіології рослин і генетики як Богдана (взятий як контроль) і Либідь. Також у доброму стані вийшли із зимівлі сорти Подолянка і Воздвиженка Іванівської ДС, Вежа і Юзовська Донецької ДСДС, Вигадка Інституту рослинництва ім. Юр'єва (один з нових сортів), Ювівата 60 Носівської ДС, Ліра одеська і Перепілка Селекційно-генетичного інституту, Золото Степу (ПВС Плюс), Хвиля Дніпра, Ліль і Тулуза (Сади України), Краснодарська 99 і Ювілейна 100 нині окупованого Краснодарського НДІ.

Фахівець відзначив сорт Проня, який мав більш інтенсивний ріст порівняно до інших. З осені він встиг сформувати більш потужний листковий апарат. 

  • 2 — перезимували дещо гірше — пошкодження листкової поверхні від 25 до 50%.

Не так добре перезимував сорт Гурт Селекційно-генетичного інституту. Втім, як зазначено вище, інші сорти установи перезимували краще. У другій групі також опинилися сорти Дар Луганщини, Розквіт, Сталева селекції ФГ Бор, Сетар (ПВС Плюс).

  • 3 — перезимували наійгірше — ступінь пошкодження листкової поверхні більше 50%.

В цій групі опинилися сорти іноземної селекції.

Читайте також: Які культури займуть ниви в 2023 році — прогнози Насіннєвої Асоціації України

Сортів, які взагалі загинули, виявлено не було.

Нагадаємо, тепла погода сприяє заселенню посівів озимих культур сисними шкідниками.