27 березня 2023, 13:35, Насіння

Інтерес аграріїв до нішевих культур є, але «буму» не буде — прогноз

Про це розповіла виконавча директорка «Насіннєва асоціація України» Сюзанна Григоренко у блозі: «Які культури займуть ниви в 2023 році — прогнози Насіннєвої Асоціації України» на SuperAgronom.com.

«Я не можу сказати, що вона (ред. — зацікавленість) суттєво змінилася, але попит на гірчицю й надалі актуальний. В цілому картина схожа на минулорічну. Однозначно я можу стверджувати тільки те, що «бум» у цьому сегменті не спостерігається і в найближчому майбутньому його не буде», — прокоментувала вона.

Куди більший попит «Насіннєва асоціація України» відмічають на традиційні ярі культури як соя і соняшник. Високий попит на ярі культури (яра пшениця, горох, ячмінь), який, на думку Сюзанни Григоренко, сформувався внаслідок того, що не всі встигли посіяти озиму пшеницю. Крім того, ярі вимагають менше затрат і мають короткий вегетаційний період. 

Як зазначила фахівчиня, наразі ринок повністю забезпечений насінням, втім, в Асоціації припускають можливість виникнення дефіциту топових гібридів соняшнику.

«Знаємо, що насіння соняшника сульфо вже практично відсутнє у всіх», — зазначила Сюзанна Григоренко.

Нагадаємо, втричі зменшити площі під кукурудзою на користь нішевих культур планують в холдинзі HarvEast. В Захід Агропром збільшують площу під пивоварним ячменем. Водночас аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер прогнозує збільшення площ під гречкою на 1,6 тис. га порівняно з минулим роком.