25 березня 2023, 12:00, Посівна

Аграрії ще не до кінця визначилися із сівозміною, незважаючи на початок посівної

Про це йдеться в матеріалі «Посівна 2023: що будуть сіяти аграрії і чому не всі відмовилися від кукурудзи» на Latifundist.com.

Він прогнозує, що якщо «зерновий коридор» буде працювати (розмова відбулася до того, як було пролонговано «зернову угоду» ще на 120 днів, хоча росія наполягає на версії 60 днів — прим. ред.), то площі під кукурудзою і соняшником збільшаться.

У «Степовій», де також займаються і насінництвом, суттєво міняти сівозміну в цьому році не планують. Дещо більше посіють соняшнику на тих площах, які минулого року не встигли засіяти пшеницею — близько 25% від запланованого. Частину цих площ запланували під кукурудзу.

«Наразі агробізнес переживає складний період, коли кожен сіє те, на що вистачає фінансів. Але навіть, якщо це буде соняшник по соняшнику — сійте! Бо економіка має працювати і державі треба допомагати. Багато хто повертається до нішевих культур. І ми, зокрема, теж зацікавилися льоном і гірчицею. Але оскільки багато аграріїв сіятимуть ці культури, це може призвести до перенасичення ринку і падіння цін», — зазначив Старишко.

В ГК «Прометей» запланували під соняшник 10 тис. га, а от чи сіяти 200 га кукурудзи ще не вирішили. Головний агроном Ілля Троїцький притримується думки, що якщо зима була безсніжною, то краще кукурудзу не сіяти.  А зима цього року на Миколаївщині була саме такою, хоча запасу вологи у ґрунті вистачає.

«Прометей» має землі у Снігурівському районі, який до листопада минулого року був окупованим. Наразі у цьому районі компанії потрібно розмінувати 2137 га. Ілля Троїцький говорить, що якщо встигнуть це зробити до початку посівних робіт, то будуть і там працювати. Хоча зізнається, у сусідів нерідко бувають випадки, коли навіть після розмінування у полі відбуваються вибухи.