26 липня 2017, 17:00, Технології

Використання сидеральних культур є одним з основних чинників збалансованого землеробства

4 липня у Полтавській області на базі недавно відкритого Центру органічного землеробства господарство «Агроекологія» провело День поля. Kurkul.com також побував на цьому заході де й ознайомився з технологіями які застосовує ПП «Агроекологія».

Найголовнішим у «Агроекології» вважають зберегти природну структуру ґрунту. Оранку вважають недоцільною. Як стверджують у господарстві, поверхневий обробіток зберігає природну структуру, капілярність ґрунту, не руйнує канали, які утворюють черв’яки та коріння рослин, що розкладається.

Господарство «Агроекологія»  використовує практику посіву сидеральних культур. На сидерати використовуються багаторічні бобові трави (еспарцет), вика, гречка. Головною сидеральною культурою є еспарцет, який є хорошим попередником під комерційні культури, має хороші біологічні властивості, а також слугує відмінним кормом для тваринництва.

По сидератах працюють лише дисковими боронами, в основному використовують Gregoire Besson. Глибина дискування становить 4-5 см. Борони працюють на половині захвату. На зворотному шляху половина агрегату вдруге обробляє задисковану смугу. Це забезпечує більш якісне перемішування органічної маси з землею, підвищує активність ґрунтової біоти і прискорює процес розкладання рослинних решток вважають на господарстві.

Сергій Козін, головний агроном ПП «Агроекологія», спростовує думку, що сидерати начебто висушують поля.

«В першу чергу треба дивитися на поле, яке ми будемо обробляти. Якщо воно голе і переоране, то ерозія на ньому призведе до втрати більшої кількості води, аніж будь який сидерат. А якщо земля покрита рослинними рештками, в неї відновлена структура, капілярність, то проблем з вологою не буде», — говорить агроном.

Сидеральні культури є збалансованим добривом. В зеленій масі сидератів знаходяться усі необхідні рослинам мінеральні речовини. Крім того, вони відновлюють структурність ґрунту, що дозволяє забезпечувати рослини вологою завдяки атмосферній іригації. Також, сидеральні культури розпушують ґрунт своїм корінням. На полях «Агроекології» є величезна кількість черв’яків та різних мікроорганізмів. В господарстві переконані, що висока біологічна активність ґрунту є неодмінною умовою успішного землеробства.