22 березня 2023, 10:31, Технології

Як доглядати за актинідією — названі поради

Про це повідомляє канал Моя Українська Мрія в Youtube.

«Квітне актинідія в кінці весни — на початку літа, у той самий час, що й виноград. Культура дводомна рослина, а тому для ефективного запилення потрібно 1 чоловіча рослина на 5 жіночих. Чоловічі квітки швидше розпускаються, а потім швидко відцвітають. Виглядають плоди актинідії як звичайне ківі в мініатюрі, але без опушеності на шкірочці», — розповів ведучий проєкту Марк.

Він додав, залежно від сорту плоди актинідії різняться за кольором, смаком, розміром і терміном достигання від серпня до жовтня.

Догляд за актинідією

  • Актинідія — це ліана, а тому їй потрібна опора. Бетонова чи дерев'яна з дротами між ними. Дерево використовувати як опору не варто, оскільки окремі вегетаційні пагони за сезон можуть досягати 4 м у довжину, що ускладнить збирання плодів.
  • Протягом сезону актинідію потрібно обрізати та підв'язувати. 
  • Не варто саджати актинідію на південній стороні ділянки чи будинку, оскільки рослина любить напівтінь. 
  • Потрібен частий полив і мульчування.
  • Купувати рослини варто лише у перевірених продавців, оскільки через дводомність культури, вам може дістатися чоловіча рослина, яка не сформує плодів.

Читайте також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси

Розмножується актинідія різними типами живцювання. А от найбільшими шкідниками культури є коти, оскільки коріння, листя і кора актинідії містять речовину, яку вони полюбляють. Захищати рослини від котів потрібно лише нижні пів метри. 

Серед інших особливостей актинідії на каналі опублікували такі:

  • З деяких сортів актинідії плоди при дозріванні відразу осипаються донизу.
  • Плоди актинідії зберікаються не довше місяця, навідміну від ківі, плоди якого стоять аж до весни.

«До льодовикового періоду актинідія росла по всій території Європи, вирощуючи цю рослину, ми повертаємо її додому», — зазначили на каналі.

Нагадаємо, минулого року на Закарпатті аграрії зібрали понад тонну врожаю ківі.