21 березня 2023, 16:52, Посівна

Площі під гречкою збільшаться на 1,6 тис. га порівняно з 2022 р. — прогноз

Про це пише Фокус.

Як зазначається, у 2023 році ця тенденція збережеться, тому дефіцит популярної крупи в Україні можна вважати подоланим.

Видання наводить думку Романа Нейтера, аналітика Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, який зауважує, що гречка займає важливе місце в раціоні саме в нашій країні та її зовнішній ринок є обмеженим. Відповідно, до війни аграрії віддавали перевагу експортним культурам, посівні площі під гречку скорочувалися і її врожаю було недостатньо для задоволення внутрішнього попиту.

«Минулі сезони значну кількість гречки Україна імпортувала і основну частину імпорту становила гречка російського походження. Оскільки гречка досить нішевий продукт і в Європі майже не вирощується, тому саме з московії ми імпортували її під свої потреби», — додав Олександр Буюклі, виконавчий директор Першого українського сільськогосподарського кооперативу (ПУСК).

З початком повномасштабного вторгнення аграрії, які стикнулися з істотними проблемами з експортом врожаю, змушені були звернути увагу на гречку.

«Інтерес до цієї культури зріс, особливо серед тих, хто вже мав досвід й володів технологіями її вирощування. Й зараз гречка справді може бути більш цікавою, ніж стандартні рішення. Я очікую, що посівна площа під гречку виросте й навряд чи ми побачимо такий стрибок цін на гречку, як минулого року», — продовжує Роман Нейтер.

Для малих господарств з земельним банком 100-200 га він радить відвести під гречку до 10% земель.

Технологія вирощування гречки

Читати

Олександр Буюклі підтверджує, що зараз українські аграрії наростили посівні площі гречки й вирощують її поблизу переробних заводів у Житомирській, Волинській, Рівненській, Кіровоградській та інших областях. Експерт уточнює, що гречкою у 2023 році мають засіяти 116,2 тис. га (+1,6 тис. га порівняно з 2022 роком). При цьому посівні площі у 100 тис. га дозволяють повністю покрити українські потреби у сировині.

«Очікується, що площі посівів гречки, як і в минулому році, більше як на 20% перевищать середній показник за три передвоєнні роки й становитимуть трохи більше 100 тис. га. За середньої врожайності, яка відмічалась за низку попередніх років, гречки може бути більш ніж достатньо, щоб задовольнити потреби країни», — підтверджує Олександр Нечипоренко, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», виконавчий директор Північного міжрегіонального наукового центру НААН.

Наприклад, в Контінентал Фармерз Груп минулого року гречку вирощували вперше й цьогоріч площі під цією культурою істотнозбільшили — з 1,2 тис. га до 3,9 тис. га.

«Основним фактором, який впливав на рішення додати культуру до вирощування, була її важливість для продовольчої безпеки України. Адже було важко передбачити хід розвитку подій, ймовірні дефіцити ринку споживання та інші продовольчі потреби», — розповів Віталій Ставнічук, операційний директор компанії.

І додав, що минулого сезону гречка виправдала сподівання щодо продуктивності та урожайності: її валовий збір сягнув 2 тис. тонн, а урожайність — 1,8 т.га.

Читати також: Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023