20 березня 2023, 10:32, Посівна

Частина сумських аграріїв через замінування так і не зможуть вийти в поля навесні

Про це повідомляє Суспільне.

Наприклад, в одного з місцевих господарств в обробітку 1300 га землі. Підготовку до посівної-2023 вже завершують. Якщо минулий рік пройшли на запасах, сформованих до війни, то цього року доводиться суттєво економити, пояснив агроном Юрій Шаповалов.

«Затрати на вирощування сільськогосподарських культур зросли на 30%. Це і добрива й дизпаливо і ЗЗР і насіння. До держави й влади багато питань: і по кредитуванню, що воно не досконале і з врегулювання механізму щодо бронювання працівників, залучених у сільському господарстві», — розповів головний агроном фермерського господарства Юрій Шаповалов.

А головний інженер фермерського господарства Ігор Поповський додав, що стало складно діставати запчастини, дуже великий термін їхньої доставки. Порівняно з минулим роком вони подорожчали на 30%.

За словами керівника господарства Сергія Карпенка, брак обігових коштів, дорогі ресурси, проблема з логістикою — це те, з чим доводиться стикатися в роботі під час війни, однак складати руки фермери не збираються.

Повне розмінування полів коштуватиме мільярди доларів і може тривати роками

Читати

«Восени ми провели великий обсяг робіт. Посіяли озимий ріпак на площі 82 га, озиму пшеницю — на 103 га, жито — на53 га», — зазначив керівник.

Як у свою чергу стверджує керівник департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, через замінування, не всі фермери Сумщини цього року зможуть засіяти поля.

«За даними головного управління ДСНС у Сумській області, значні площі сільськогосподарських угідь потребують обстеження. Спільно проводиться робота. Інформація доведена на загальнодержавний рівень для того, щоб були своєчасно виділені кошти з державного бюджету аби провести відповідні роботи по розмінуванню», — пояснив Олександр Маслак.

За словами керівника профільного департаменту Сумської ОДА, озимою пшеницею засіяно 115 тисяч га. У пріоритеті олійні культури: соняшник, соя та ріпак. Триває підживлення цих культур і підготовка до посівної кампанії, додав він.

Читати також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси