18 березня 2023, 12:47, Посівна

Вітри висушують ґрунт — потрібно швидко закрити вологу — експерт

Про це наголосив Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій, засновник компанії Art FieldS, на сторінці Центр агрономічних стратегій України у мережі Facebook.

«Сьогодні працювали в полях. Обстежували посіви озимої пшениці, озимого ріпаку, площі під посіви ярих сільгосп культур. Вітер вже цілий тиждень знущається над природою. Особливо забирає дорогоцінну вологу з незаборонованих площ. Через численні тріщини волога втрачається вже з глибини 10 см. Це катастрофа. Потім цих 30-50 мм дорогоцінної вологи не вистачить на формування урожаю кукурудзи, сої, соняшнику та решти культур. Волога потрібна всім рослинам на рівні інших ресурсів — тепла, світла, поживних речовин. Але без вологи всі інші ресурси втрачають свій сенс», — зазначив експерт.

Він зазначив, що сьогодні терміново необхідно закрити вологу на полях, а вже потім планувати інші агротехнічні операції. Також сліж зберегти вологу і на пшениці шляхом її боронування.

«Якщо зробити оцінку всіх інвестицій в техніку аграріями України, то в придбання зчіпок і борін було витрачено найменше коштів. І це не питання відсутності коштів, це питання відсутності відчуття загрози профільних фахівців аграрних підприємств і фермерів, яка може зненацька з’явитися у вигляді тривалої посухи, як, наприклад, в минулі посушливі роки. Тож терміново в поля закривати вологу. Рятуйте свій урожай!», — закликав Олексій Сергієнко.

Читати також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси