17 березня 2023, 12:00, Посівна

Аграрії Кіровоградщини засіяли першу тисячу гектарів ярим ячменем

Про це повідомили в Кіровоградській ОВА.

За словами голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, цьоріч в області засіють ярими зерновими понад 407 тис. га землі. Технічні культури займуть понад 733 тис. га.

Керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова говорить, посівну перші розпочали аграрії на півдні області. На Кіровоградщині налічується майже 3500 господарств.

«Дефіциту ресурсів — паливно-мастильних та посівних матеріалів – на сьогодні немає, але їх ціна не зовсім задовольняє аграріїв, тому собівартість виробленої продукції буде значною. Також в області є кадрові потреби, тому що багато працівників агропромислового комплексу мобілізували до Збройних сил України. Наразі відчуваємо дефіцит технічних механізаторських спеціальностей», — зазначила вона.

Традиційно в області сіятимуть озимий клин, соняшник, кукурудзу, цукровий буряк, каже Валерія Фурманова.

«Маємо тенденцію до збільшення посівів соняшника. На даний час — це сама рентабельна культура. Нині посівну у Кіровоградській області розпочали чотири господарства», — додала посадовиця.

Нагадаємо, у компанії ТОВ «Захід Агропром» збільшили площу під пивоварним ячменем з огляду на перспективність культури і вищу ціну її зерна порівняно до звичайного ячменю.

Читайте також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси