17 березня 2023, 09:00, Технології

В Мінагрополітики висловили свою позицію щодо вирощування і обігу ГМО

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

«Треба чітко зрозуміти переваги продукції без ГМО на світовому ринку. Зокрема, це стосується вирощування генно-модифікованої кукурудзи. Позиція Мінагрополітики — не дозволяти її вирощування та будь-який обіг на території України. Що стосується цукрового буряку і ріпаку (в Україні за інформацією учасників ринку все ж таки є досвід культивування цих ГМ культур), то наша пропозиція — відтермінувати заборону їх вирощування мінімум на вісім років: три — до старту закону, а потім — ще п'ять перехідних років», — зазначив перший заступник Міністра. 

Впорядкувати вирощування ГМО культур в Україні має Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№ 5839), проєкт якого обговорили учасники круглого столу, організованого Комітетом ВРУ з питань аграрної та земельної політики.  

Участь в обговоренні також взяли представники Міністерства аграрної політики та продовольства України,  аграрні громадські організації, асоціації, виробники агропродукції та інші.

За словами першого заступника Міністра агрополітики Тараса Висоцького, Міністерство спільно з представниками Європейського Союзу, народними депутатами та стейкхолдерами  доопрацювали законопроект, врахувавши більшість зауважень та застережень.

«Фактично наша країна зробила вибір і чітко прямує у напрямку ЄС. Тому всі зміни та реформи відбуваються також у цьому ключі. І аграрний сектор працюватиме по встановлених в ЄС правилах. Звісно, буде певний час для їх впровадження, діятимуть перехідні положення, можливо інші аспекти. Що стосується ГМО, то це питання біологічної безпеки і жодних компромісів тут не буде. І всі питання в цій сфері необхідно врегулювати до моменту вступу України до ЄС», — наголосив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Читайте також: ГМО в Україні: насінництво під загрозою, дрібні шантажі і великі витрати

Як зазначають в Мінагрополітики, головною метою законопроекту є виконання зобов’язань України за Угодою про Асоціацію між Україною і їхніми державами-членами. Разом з тим, він проводить комплексний перегляд існуючого регулювання у сфері ГМО, у тому числі в частині державного контролю за обігом ГМО, імплементувавши в законодавство України європейські правила регулювання сфери ГМО. Також законопроект сприятиме детінізації ринку обігу ГМО та створенню зрозумілих і прозорих правил для ведення бізнесу, пов’язаного з генномодифікованими організмами.

Нагадаємо, у лютому аграрії вимагали узгодити законопроєкт №5839 з європейськими нормами, щоб не допустити появу в Україні ГМО продуктів та втрати довіри до української сільгосппродукції.

Читайте також: Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична, або Недоліки законопроєкту № 5839