26 липня 2017, 13:30, Урожай

Запорізька область поступово завершує жнива ранніх зернових

Станом на 25 липня Запорізька область обмолотила 74% площ під ранніми зерновими та зернобобовими культурами (661 тис. га). Валовий збір склав 2 млн тонн зерна, повідомляє Департамент АПР Запорізької ОДА.

Середня врожайність складає 3,0 т/га, що 2% нижче ніж у 2016 році.

У розрізі культур урожайність становить:

  • озима пшениця — 3,3 т/га;
  • озимий ячмінь — 3,1 т/га;
  • ярий ячмінь 2,4 — т/га;
  • горох — 2,1 т/га.

Крім зернових в області скошено й обмолочено 24,3 тис. га озимого та ярого ріпаку з середньою урожайністю 2.2 т/га.

У Мелітопольському, Михайлівському та Приазовському районах збирання ранніх зернових культур наближається до завершення. Найбільший вал зерна станом на 25 липня намолочено в Мелітопольському, Приазовському, Бердянському, Гуляйпільському районах.

Для господарств області липень відзначається переважно сухою погодою. Через відсутність опадів відбулося погіршення умов вологозабезпеченості посівів. Продуктивна волога у метровому шарі ґрунту становила всього  21—29 % від норми, на деяких ділянках ґрунт зовсім сухий.

Паралельно із збиранням ранніх зернових культур аграрії проводять підготовку посівного матеріалу й ґрунту для проведення сівби озимих зернових культур під урожай 2018 року.

Про щоденні зміни у ході збиральної кампанії, урожайність культур та обсяги цьогорічного урожаю дізнавайтеся з інтерактивного онлайн-проекту Latifundist.com «Урожай Онлайн 2017».