15 березня 2023, 12:00, Добрива

Експерт порадив, як підживлювати підмерзлі посіви озимини

Про це розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на своєму Youtube-каналі.

Перше, що рекомендує зробити фахівець, оцінити стан посівів на предмет того, наскільки добре вони перезимували і чи немає загрози від вимерзання.

На прикладі фахівець демонструє посів, де листова частина озимої пшениці підмерзла, але все ще жива біля основи стебел.

«Відповідно, живий і вузол кущення, а це значить, що рослина має шанс ожити. Але потрібно забезпечити їй умови для розвитку. Якщо посіви дуже ослаблені і ми залишимо їх без підживлення, вони не сформують нормальної урожайності. Адже підгнивше листя лягає на поверхню ґрунту, набирається спорами збудників різних патогенів, які проростають, спороносять і заражуватимуть всю рослину», — пояснює Сергій Авраменко.

Щоб знизити ризик появи хвороб фахівець радить вносити хоча б мінімум азоту для того, щоб підмерзла листова маса швидше перегнила і щоб швидше відбулася мінералізація рослинних решток після попередника. 

Кращими варіантами для такого внесення він вважає КАС або аміачну селітру

Читайте також: Сценарії планування азотних підживлень озимих зернових і ярих просапних — поради фахівця

Є й більш ослаблені посіви, які знаходяться у фазі від сходів до 3 листків. На такі фахівець радить звернути особливу увагу. Більша частина таких посівів жива, але все ще існує загроза вимерзання у березні. Зі слів фахівця, підживлення по мерзлоталому нашкодить таким посівам. 

«Зазвичай я рекомендую підживлювати по мерзлоталому ослаблені посіви, але якщо немає загрози повернення сильних заморозків. Якщо ми підживимо по мерзлоталому, почнеться відростання листя, але потім після заморозків нове зелене листя підмерзне і потім у рослини не залишиться сил, щоб ще раз відновити вегетацію. Рослини загинуть або буде зріджений посів, який треба пересівати. Утім, якщо ви знаходитеся у південних регіонах і знаєте, що заморозків вже не буде, то можете ризикнути. В ідеалі потрібно провести підживлення по мерзлоталому, але за умови, щоб потім насталі теплі температури. В іншому разі я не рекомендую проводити таке підживлення, особливо якщо рослини знаходяться у фазі до 3 листків. Якщо у фазі кущення, то ризикнути можна», — поділився фахівець.

Якщо ж існує загроза заморозків і ослаблені рослини знаходяться у фазі до 3 листків, підживлення варто проводити після відновлення вегетації аміачною селітрою або КАСом врозкид, або сівалкою карбамід.

Нагадаємо, за даними НААН, прогнозоване застосування добрив аграріями Степу скоротиться на 50-60%.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com