13 березня 2023, 15:24, ЗЗР

Визначено найкращого паразита для боротьби з кукурудзяною листковою совкою

Д-р Кеніс, керівник відділу аналізу ризиків та інвазійної екології швейцарського центру CABI в Делемонті (Швейцарія), оцінив перспективи та обмеження класичної програми біологічного контролю для боротьби з листковою кукурудзяною совкою (Spodoptera frugiperda) з використанням личинок-паразитоїдів, які вважаються найбільш придатними природними ворогами шкідника, повідомляє Phys.org.

13 шкідників на одну кукурудзу. Шукайте скоро на полях України

Читати

Листкова кукурудзяна совка, яка походить із тропічних і субтропічних районів Америки, є надзвичайно руйнівним шкідником понад 350 видів рослин , хоча він віддає перевагу основним сільськогосподарським культурам, включаючи кукурудзу, рис і сорго.

Зазначається, що лише в Африці шкідник спричиняє щорічні втрати врожаю на $9,4 млрд. Його нашестя у країнах, що розвиваються, має важливий вплив на доходи домогосподарств і продовольчу безпеку.

В останній своїй роботі д-р Кеніс оцінював найважливіші личинкові паразитоїди стосовно їх придатності як агентів CBC на основі таких критеріїв:

  • частота появи та рівні паразитування,
  • специфічність,
  • кліматична придатність,
  • відсутність близьких споріднених видів, що паразитують на посівах у зоні інтродукції.

Серед інших досліджених паразитоїдів Aleiodes laphygmae, Archytas marmoratus, Campoletis spp. і Cotesia marginiventris.

Дослідник наголошує, що перед впровадженням будь-якого виду паразитів необхідно оцінити потенційні нецільові ефекти та зважити ризики та переваги покращення природного контролю цього важливого шкідника.