10 березня 2023, 16:45, Технології

Найменш чутливі до закислення ґрунту культури назвали польські фахівці

Про це йдеться у матеріалі на Gieldarolna.pl.

Зазначається, що на теренах Польщі клас IVb включає: піщані опідзолені, червоні, бурі дистрофічні ґрунти. До V класу належать переважно: світлі коричневі, підзолисті ґрунти, дуже легкі алювіальні ґрунти. VI клас — найменш родючі ґрунти: червоні та підзолисті ґрунти, що містять гравій та слабкі глинисті піски, дуже неглибокі рендзини (найгірші алювіальні ґрунти).

Низькою родючістю найчастіше характеризуються закислені й дуже кислі ґрунти. Тому на них рекомендується вирощувати культури з низькими вимогами до живлення.

Як зазначає видання, овес — культура з меншою вимогливістю до ґрунту порівняно з іншими злаками. Стійкий до кислотності ґрунту в діапазоні pH від 4,5 до 7,2. У сівозмінах з переважною часткою зернових культур рекомендований для вирощування як фітосанітарна рослина.

Тритикале — найкраще працює на ґрунтах до ІІІb класу, хоча при хорошому бонітеті (IVа та IVб класу) може здивувати врожайністю. Однак за нижчого класі ґрунту варто звернути увагу на вибір сорту, адаптованого до місця розташування. Оптимальний pH ґрунту для тритикале слабокислий або близький до нейтрального (5,5-6,5).

Жито — зазвичай вирощується на найбідніших ґрунтах (класу IVa, IVb та V). Переносить кислі ґрунти з pH 5,0-6,5. На бідніших ґрунтах дає врожай краще за інші зернові культури, але лише за умови правильної агротехніки та правильного внесення добрив.

Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів

Читати

На легких ґрунтах зернові суміші підвищують урожай зернових. Деякі види, висіяні в суміші, менш сприйнятливі до несприятливих умов навколишнього середовища і краще конкурують з бур'янами.

Зернові суміші створюють переважно на основі вівса та ячменю, рідше на пшениці. При виборі складу такої суміші вид, більш пристосований до ґрунтових умов, повинен переважати над іншими. На кращих і середніх ґрунтах рекомендується сіяти суміш ячменю і пшениці. Для слабших позицій рекомендуються суміші ячменю з вівсом і тритикале або вівса з тритикале.

Для вирощування гречки чудово підходять ґрунти від нейтральних до слабокислих . Ця рослина не переносить посушливих ділянок, але й перезволожених ґрунтів також. Добре працює на легких, середніх і навіть бідних ґрунтах. 

Фацелія, як і гречка, не має високих вимог до ґрунту. Її можна вирощувати на піщаних, але не підкислених ґрунтах, мінімальний рН має бути 6,0.