8 березня 2023, 16:30, Україна

Погодні умови лютого сприяли стану посівів озимих

Переважно в господарствах обмежувалися візуальним спостереженням за станом посівів, в окремих випадках експрес-методами — водним та цукровим, які не є громіздкими та забезпечують достатньо швидкий результат. Про це вказується в місячному звіті Національної академії аграрних наук України.

«Що стосується відновлення вегетації озимих зернових культур, то про активізацію процесів життєдіяльності рослин поки що говорити зарано — за попередніми прогнозами, стійке підвищення ефективних температур слід очікувати в другій половині березня, тобто в строки, наближені до середніх багаторічних. З іншого боку, незначне відновлення ростових процесів у рослин розпочнеться з підвищенням температури повітря у світлий час доби і насамперед сприятиме поступовій регенерації та накопиченню надземної маси і розвитку кореневої системи, що сприятиме формуванню елементів продуктивності та стійкості озимини до можливої посухи в другій половині весняного періоду», — вважають науковці.

Також вони додають, що поступове підвищення температурних показників упродовж березня на тлі достатньої вологозабезпеченості ґрунту є одним з позитивних факторів, який здатний забезпечити нормальний розвиток ослаблених рослин після зимівлі, зокрема пізніх та надпізніх строків сівби після соняшнику, частка посівів яких у господарствах є доволі значною.