8 березня 2023, 15:00, Посівна

Українські аграрії не поспішають закуповувати пальне до посівної

Дану тенденцію відзначив засновник групи «Прайм» Дмитро Льоушкін, повідомляє delo.ua.

Він нагадав, що зазвичай першими закуповували пальне для посівної аграрії з південних областей. Однак цього року мало хто з аграріїв, які знаходяться в Херсонській, Миколаївській чи Запорізькій областях, буде активно сіяти.

«Попит від аграріїв у цьому році буде дещо з запізненням. Великий тиск на ринок чинить ситуація із «зерновою угодою». Термін її дії має скінчитися в середині березня, і всі очікують, продовжать її чи ні. Рішення по «зерновій угоді» має визначити логістику перевезень, тож до того, як угоду продовжать, усі взяли паузу», — додав бізнесмен.

Крім того, за його словами, на ринок також тисне російське пальне, яке завозиться в Україну за «сірими» схемами.

«Пустий танкер виходить з Греції, а повний з Новоросійська. Потім ці танкери зустрічаються в нейтральних водах, пальне переливається з одного на інший і вже в Україну заходить буцімто грецьке дизельне пальне. Російський дизель зазвичай зливають у дунайських портах, хоча деколи везуть і в румунський порт Констанца. Купують російський дизель ті самі люди, що купували його й раніше, хоча юридичні особи були змінені», — пояснив Д. Льоушкін.

При цьому він зазначив, що котирування на нафту за минулий тиждень підвищилися й тому логічно було б, щоб підвищилися оптові ціни на пальне в Україні.

«Однак через те, що трейдери, які возять паливо з Європи, вимушені конкурувати з постачальниками російського пального, ціни в опті продовжують падати», — резюмував фахівець.