1 березня 2023, 17:17, Техніка

Оприлюднені результати збирання врожаю зернових системним трактором NEXAT — втрати не перевищили 2%

Про це розповів директор українського представництва компанії «Нексат Україна» Юрій Мрук у матеріалі: «NEXAT: після війни плануємо запустити складання системних тракторів в Україні» на Traktorist.ua.

Зокрема, втрати при збиранні ячменю склали близько 1,5%, а врожайність на полях — 5-6 т.

«Ми могли рухатися по полю близько 6 км/год. Ячменю всього ми зібрали десь напевно 200 га. На озимому ячменю ми витрачали пального 12-13 л/га, NEXAT при цьому був оснащений 15,5-метровою жаткою Geringhoff, — каже Юрій Мрук. — Далі йдемо до ріпаку. Ця культура мала врожайність 4 т/га, ми його «влупили» понад 700 га»

При цьому, витрата пального під час збирання була близько 10 л/га при швидкості руху машини 4-5 км/год. Швидше рухатись не могли, оскільки зелена маса ріпаку була сира. Втрати під час збирання склали в межах 0,5%. 

Дещо іншою була ситуація зі збиранням кукурудзи. Через дуже високу вологість не вдалося досягти збиральних втрат менш як на 2%.

«Тоді весь час йшли дощі й вологість становила 25-27%. Сушка в господарстві не встигала працювати, тому в день збирали всього 20 га. Я думаю, що ми зібрали десь близько 600 га кукурудзи. Витрату палива, на жаль, ніхто не міряв, бо скажу так — всі були в стресі від того, що не можемо нормально працювати, а постійно простоюємо. Збирали зі швидкістю 6-8 км/год, робот був оснащений теж 15,5-метровою жаткою, що й на попередніх культурах», — пояснив фахівець.

Варто відмітити, що системний трактор був задіяний і на інших операціях, як сівба і обприскування. Але переважна операція була збирання. Юрій Мрук відмітив, що загалом NEXATом можна збирати все, що завгодно і не важливо, чи була культура посіяна ним чи іншою сівалкою. 

«Єдина проблема — це, наприклад, коли заходимо обприскувачем на «чуже» поле, то ми свої колії будемо катати. Одне, що працює без проблем — комбайн NexCo, тобто я можу ним заходити, куди захочу, тому що мені однаково — я беру і збираю. Один нюанс — я, знову ж таки, залишаю свої колії — не попадаю в ті, які господарство мало. Я звісно за те, щоб ходити по своїх полях, своїх коліях — це ідеальна система», — підсумував він.

Нагадаємо, аграрії оцінили переваги чеської сівалки BEDNAR OMEGA OO6000FL.