28 лютого 2023, 13:30, Технології

Фахівець розповів, коли та як краще проводити підживлення озимих

Про це розповів Alex Feldman, експерт із живлення рослин, у матеріалі «Сценарії планування азотних підживлень озимих зернових і ярих просапних — поради фахівця» на SuperAgronom.com.

Залежно від зони вирощування, період підживлення озимих припадає на початок березня - початок квітня у період активізації відновлення вегетації, коли середньодобова температура піднімається до 5°С і вище. 

Алгоритм розрахунку норм добрив такий. За декілька тижнів до початку відновлення вегетації Алекс Фельдман радить визначити запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту (0-100 см). А тоді, розуміючи середньостатистичну кількість опадів (щомісячно) до завершення вегетації культури (червень - початок липня), спланувати потенціал врожайності з поля

«…якщо вологи в метровому шарі ґрунту 150 мм, прогнозована кількість опадів за весняно-літній період вегетації ~250 мм, що в сумі — 400 мм, які здатні забезпечити  близько 6 т/га зерна пшениці (при потребі вологи на формування 1 т врожаю 70 мм)», — наводить приклад фахівець.

Далі варто орієнтуватися на показник часу відновлення весняної вегетації та стан посівів у полі

Якщо час відновлення весняної вегетації (ЧВВВ) пізній, рівень вологи в ґрунті критичний (<100 мм), а посіви зріджені та ослаблені, тоді доцільно внести всю заплановану норму азотних (азотно-сірчаних) добрив у перше внесення. Це може бути аміачна селітра, КАСи, КАС+S.