27 лютого 2023, 15:00, Україна

Цьогорічна ціна кукурудзи не покриває витрат, а логістика «з’їдає» прибуток

Про це йдеться у матеріалі «Сезон продажів зерна завершується: яка ситуація із непроданими запасами» на Kurkul.com.

«З урожаю-2022 найшвидше вивезли ріпак, бо мали договори з партнерами, які, на щастя, попри війну і складні обставини, виконали. На сьогодні закрили питання по гороху. А зараз завершуємо реалізовувати кукурудзу з урожаю 2021 р. За зібрану у 2022 р. ще не бралися», — розповів він.

Очікуваних проблем зі зберіганням не мали. Елеваторна потужність агрофірми складає 34 тис. т механізованого зберігання. Крім того, є складські приміщення без механізації на 10–13 тис. т, які використовують насамперед для посівного матеріалу. Нагадаємо, господарство займається товарним виробництвом зерна і насіння.

«Ті господарства, які працюють і прогнозують ситуацію на кілька кроків вперед, давно подбали про зростання потужностей для зберігання зерна. Адже агробізнес сьогодні це не просто про те, як виростити й зібрати гарний урожай, а про те, як своєчасно і ефективно реалізувати його, щоб подбати про розвиток господарства, колективу і громади, на землях якої господарюєш», — зазначив директор господарства.

З його слів, головні перепони в минулому та поточному сезонах стосувалися реалізації. Війна в країні уповільнила темпи експорту, порушила логістику і збила ціни. 

«В цьому сезоні ціни були значно нижчі, ніж до війни. Торік ми продавали кукурудзу за $275/т, а сьогодні вартість складає $219/т. Тобто ціна не покриває витрат. Навіть якщо вивозити зерно за кордон, то логістика «з’їдатиме» можливість реалізувати з вигодою», — пояснив аграрій. 

Він додав, що минулого літа в господарстві спробували вивозити зерно власними силами в Румунію та Словаччину. Партнери пропонували хорошу ціну, але навіть з власним транспортом доставка була дуже затратною. 

«У нас є достатньо власних машин, але 15 днів на доставку однієї фури із зерном у Словаччину, це не нормально. Має бути напрацьована логістика для вивозу агроекспорту залізницею, автошляхами, річками, портами. І треба це робити вже зараз, на порозі нового сезону, який принесе новий урожай і прибутки для відбудови країни після Перемоги. А вона обов’язково буде, маю надію, цього року», — підсумував він.