27 лютого 2023, 12:00, Технології

Вирощувати соняшник в зоні Полісся потрібно з обережністю

Про це розповів директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України Анатолій Москаленко, пише «Суспільне».

За його словами, на Чернігівщині найбільша площа кислих ґрунтів в Україні. Тому вирощування соняшнику повинно бути дуже виваженим, виходячи із його площі у структурі посівів і ґрунту, на якому вирощується ця культура.

«Тому що це загроза національній безпеці. Та якість ґрунтів, які в нас є, і коли соняшник сіється на другий, на третій рік — це злочин перед державою і перед майбутніми поколіннями. Він взагалі не переносить кислих і дуже засолених ґрунтів. Говоримо про кислі ґрунти: по-перше, буде суттєво знижуватися урожай (там точно не йдеться про прибуток). Соняшник осушує ґрунт дуже глибоко. Жодна культура так не осушує. Залишає після себе багато хвороб, і ґрунт до наступної культури потрібно дуже вибагливо обробляти та мати систему захисту різними хімічними препаратами, що буде здорожчувати наступну культуру», — зазначає Анатолій Москаленко.