27 лютого 2023, 13:30, ЗЗР

Танення снігу на Півдні призвело до затоплення 6-8% нір мишоподібних гризунів

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що в південних областях танення снігу призвело до затоплення 6-8% нір мишоподібних гризунів, особливо у понижених місцях рельєфу (Дніпропетровська обл.).

У посівах озимих зернових культур площа заселення мишоподібними гризунами становить 8-32, макс. 50% за чисельності 1-2, осередково до 5 у господарствах Миколаївської та Тернопільської областей жилих колонії на гектар з 2-5 жилими норами. У посівах озимого ріпаку на 12-48% обстежених площ, середня чисельність шкідника становила 1-3 колонії на гектар з 1-7 жилими норами в кожній. У місцях резервацій, на багаторічних травах та садах обліковували 2-4, осередково до 5 (Волинська, Хмельницька обл.) жилих колоній на гектар.

За видовим складом переважають полівки звичайні.

Разом з тим, у Миколаївській області на окремих полях озимої пшениці після попередника соняшник, спостерігається розвиток курганчикової миші, чисельність якої складає 3 жилих курганчика на гектар (переважно крайові смуги).

«Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5ºС відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту дозволеними до використання родентицидами», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, до 6% рослин озимих зернових на Черкащині уражені борошнистою росою, септоріозом і кореневими гнилями.