26 лютого 2023, 12:00, Посівна

Аграрії Кіровоградщини збільшили посівні площі під озимим ріпаком на 21%, під озимими зерновими скоротили

Про це Точці доступу розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Вона зазначила, що під урожай 2022 року аграрії Кіровоградщини засіяли 444,1 тис. га озимими зерновими і 67 тис. га озимого ріпаку. Але під урожай 2023 року озимі зернові посіяли на площі 398,3 тис. га, тоді як площі під озимим ріпаком збільшили до 83,4 тис. га. Тобто площа посіву ріпаку у порівнянні з попереднім роком збільшилася на 21%. 

Очікується, що у 2023 році аграрії області розширять посівні площі під соняшником.

За словами Валерії Фурманової, причина пріоритетності олійних культур у тому, що їх логістика більш вигідна: тонна олійних культур має більшу вартість. А транспортування коштує так само, як і тонна зернових. Через це фермери перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з прибутковістю. 

Переваги дробного внесення азоту та схеми підживлення озимої пшениці
Читати

Внаслідок цього у 2023 році планується скорочення виробництва зернових у порівнянні із попереднім роком. Але ці зміни не вплинуть на продовольчу безпеку області, запевнила очільниця департаменту, адже внутрішнє споживання зерна є набагато меншим від того, що вирощують аграрії Кіровоградщини. 

Для прикладу: із отриманого у 2022 році збіжжя зернових у 4 мільйони тонн для внутрішніх потреб області використовується 844,5 тисяч тонн. Це 20 % від вирощеного за сільськогосподарський рік. Решта – експортний потенціал. А є ще й перехідні залишки від попереднього урожаю.

«Цього року залишки — близько один мільйон тонн», — сказала Валерія Фурманова.

Нагадаємо, аграрії півдня України готуються до посівної. Аграрії Одещини вже готують насіння, запаси пального та техніку до початку весняно-польових робіт. Водночас для херсонських аграріїв ситуація набагато складніша.