25 липня 2017, 15:30, Урожай

Жнива зернових в Україні супроводжуються масовими пожежами

Причиною загоряння є посушливі погодні умови, які панують у південних та центральних областях України, сільськогосподарська техніка, яка через інтенсивні жнива виходить з ладу, а також необережне поводження з вогнем поблизу посівів зернових.

19 липня у Одеській області на території двох сільських рад Подільського району вогнем майже вщент були знищені пшеничні поля. Місцеві жителі вину вбачають не у складних погодних умовах, а у навмисному підпалі.

21 липня, на околиці села Самарське (Дніпропетровська область), відбулося загоряння посівів озимої пшениці. На місце події одразу було направлено рятувальників. В результаті пожежі місцеве господарство втратило 4,8 га посівів. Завдяки оперативній роботі пожежників від вогню вдалось вберегти ще 25 га поля. Також у Павлоградському районі Дніпропетровської області пожежники ліквідували загоряння сухостою. Завдяки оперативним діям особового складу пожежно-рятувальної бригади вдалось запобігти поширенню вогню на поле пшениці, яке знаходилось поруч.

22 липня поблизу обласного центру Миколаївської області спалахнула стерня нещодавно обмолоченого поля зернових. Загоряння вдалося вчасно ліквідувати. Місцева влада повідомляє, що цьогоріч на території області встановлено найвищий клас пожежної небезпеки. Щоденно пожежники фіксують 15-20 загорянь.

23-24 липня у Донецькій області вогнем було знищено 8,5 га зернових культур. Постраждало 4,5 га пшеничного поля у Ясинуватському районі, вогнем було знищено 4 га пшеничного поля у Великоновосільському районі області. Загоряння було ліквідовано силами місцевих жителів.

Посіви зернових горять не лише у південних та центральних областях України. Так, 20 липня у Тлумацькому районі Івано-Франківської області внаслідок пожежі постраждали посіви пшениці та жита. Значне збільшення пожеж фіксують на Волині. Причиною тому є необережне поводження з вогнем, що в подальшому призводить до загоряння сільськогосподарських угідь.

Головне Управління ДСНС України застерігає сільгоспвиробників дотримуватись усіх правил протипожежної безпеки, виходити у поля з вогнегасниками, слідкувати за технічним станом зернозбиральної техніки, що запобігти виникненню осередків займання, що в подальшому може призвести до втрат урожаю.