25 лютого 2023, 12:32, Технології

Аграріям запропонували варіант, як зменшити витрати на заготівлю сінажу

Про це йдеться у матеріалі: «Як зменшити витрати на заготівлю сінажу з JUMBO 7000 та 8000 від PÖTTINGER» на Kurkul.com.

Зазначається, що австрійський виробник Pöttinger виводить на ринок дві генерації причепів-підбирачів JUMBO 7000 та 8000, оснащені інженерними ноу-хау як в довжині нарізки, так і в її стабільності.

«Стабільність нарізки починається з повноцінного заповнення завантажувального ротора. Вага погонного метра валка може бути різною. Щоб за будь-яких умов повноцінно заповнювати завантажувальний ротор швидкість роботи підбирача та ротора мають бути різними. В новій генерації JUMBO привод підбирача гідравлічний, не має чіткої прив’язки до швидкості обертання ротора та автоматично регулюється в межах від 75 до 125 об/хв», — пояснив виробник.

Сам підбирач шириною 230 см з маятниковим рухом до 12 см відмінно справляється з найпотужнішими валками. Гідравлічний привід дозволяє реалізувати систему швидкого від’єднання підбирача. Це збільшує кліренс на 20 см та вантажопідйомність причепа на пів тонни, що робить його ще зручнішим в транспортних роботах.

JUMBO 8000 має всі переваги стабільної нарізки та високої пропускної спроможності притаманні JUMBO 7000 і, до того ж унікально коротку теоретичну нарізку у 25 мм. Граблини нового ротора мають товщину у 10 мм (замість 12 мм в JUMBO 7000), ножі – 4 мм (замість 5 мм в JUMBO 7000). Це забезпечує високу пропускну здатність та не впливає на надійність роботи. Вже після перших випробувань з’ясувалось, що витрата пального, порівняно зі 48-ножовим ротором не набагато вища. Довжина нарізки зменшилась на 30%, а вимоги до потужності зросли всього на 15%.

Таким чином, серед переваг системи причепів-підбирачів JUMBO порівняно з комбінацією кормозаготівельного комбайна з вантажівками:

  • Менша собівартість заготівлі. Витрата дизелю на тонну заготовленого сінажу становить 0,9-1,1 л, що у 2-2,5 раза менше, ніж в комбайна з вантажівками. Причеп-підбирач перевозить частково утрамбовану масу, що знижує витрати логістики.
  • Більший відсоток збереження листочків. Причеп-підбирач не перевантажує масу в полі, як це робить комбайн. Тому збереженість втрати маси на полі на 6-25% нижче. В основному це більший відсоток збереженості листочків, а, отже, вищий вміст протеїну та вищий відсоток перетравності корму.
  • Спеціалізована техніка для сінажу. Система підбору та нарізки розраховані на каміння й метал, що можуть підбиратися з валка, тоді, як для комбайна це може бути значною проблемою. Господарства, що використовують кормозбиральні комбайни виключно на заготівлю кукурудзяного силосу, витрачають значно менше на ремонт, а комбайни працюють значно довше.

Переваги дробного внесення азоту та схеми підживлення озимої пшениці
Читати

JUMBO 8000 забезпечує вищу щільність завантаження причепа та краще ущільнення в траншеї, що підвищує якість консервування силосу та зменшує відсоток відсортування кормів на кормовому столі.

Нагадаємо, BEDNAR представив технологічні рішення для передпосівного обробіку на конференції Re:farm.