21 лютого 2023, 15:36, ЗЗР

Експерти назвали способи внесення гербіцидів залежно від механізму дії

Про це йдеться в дописі на сторінці «Культура Обприскування» в мережі Facebook.

Зазначається, що загалом широколистяні бур’яни легше вражати і зволожувати через порівняно великий розмір цільової поверхні (листок) і високу змочуваність.

«Звичайно, є винятки — на стадії сім'ядолі ці рослини можуть бути дуже маленькими і може знадобитися дрібніше розпилювання. Вологочутливий папір — дуже корисний інструмент для такої оцінки. Але деякі бур'яни важче змочувати, тому і їм також може знадобитися дрібніший розпил або якісніша поверхнево-активна речовина для правильного контакту з листям», — зауважується в повідомленні.

Автори радять швидкий і простий тест, щоб зрозуміти — цільова поверхня легко зволожується чи ні. Слід нанести на листя просту воду з пульверизатора. Якщо вода стікає чи краплі залишаються вгорі у вигляді окремих сфер, то поверхня важка для змочування. Загалом, зауважують автори, вважається, що більшість трав'янистих бур'янів важко намочити, тоді як більшість широколистих бур'янів легко намочити. Але у кожному випадку є винятки.

«Трав’янисті бур’яни, як правило, дрібніші, вертикальніше орієнтовані й майже без винятків важчі для зволоження, ніж широколистяні види. Всі ці фактори потребують дрібнішого розпилу для ефективного прицілювання та утримання», — наголошують автори допису.

Як зазначається, серед гербіцидів є близько 30 груп за механізмом дії (MOA). І хоч розділяти їх лише на дві групи — системні та контактні — досить спрощено, але такий поділ має велике значення для ухвалення рішення щодо способу внесення.

  • Контактним препаратам (MOA групи 5, 6, 10, 14, 22, 27) слід забезпечувати хороше покриття. Краплі мають бути розташовані близько одна до одної і покривати значну частину площі поверхні, тому що дія препарату відбувається під краплею і не поширюється далеко звідти. Один зі способів отримати більше крапель — зменшити діаметр крапель, інший — додати більше води. Розумне поєднання того й іншого — найкращий варіант.
  • Системні препарати (MOA групи 1, 2, 4, 9) переміщатимуться всередині рослини до місця їх дії після поглинання. В результаті охоплення менш важливе, поки рослина отримує достатню дозу. На практиці це означає, що можна використовувати більші краплі та/або меншу кількість води.

«А яке правило застосувати, коли поєднуються два фактори: чи в баковій суміші, чи у спектрі бур’янів? При застосуванні бакової суміші або препарату, який активний як на листяних, так і на трав'яних рослинах, головними будуть правила, які працюють для трав’янистих бур’янів. Для внесення бакової суміші, що складається як із системних, так і контактних препаратів, головними будуть правила для внесення контактних препаратів», — наголошується в дописі.

Також фахівці додають, що слід обов’язково враховувати й активність ґрунту та наявність пожнивних решток. За їхніми словам, дослідження показали, що активні щодо ґрунту продукти відносно нечутливі до розміру крапель. Але якщо їм доводиться долати шар сміття, щоб дістатися поверхні ґрунту, то кращим інструментом буде більша кількість води в робочому розчині.

Гербіциди, об’єм води і розміри крапель

Читати також: Гербіцидний захист сої і кукурудзи: період розпаду діючих речовин та як запобігти перенесенню