21 лютого 2023, 09:07, Насіння

Дозволити ГМ-ріпак — це те саме, що вбити повністю не ГМ-ріпак, — Дробязко

Про це розповів Юрій Дробязко, власник «Аграрної технологічної компанії» в інтерв’ю на Latifundist.com, відповідаючи на запитання про наслідки для агробізнесу поспішного ухвалення законопроєкту №5839 про ГМ-продукцію.

Крім того, за його словами, ще однією загрозою є запроваджені в Європейському Союзі штрафи.

Наприклад, якщо відправляти в ЄС партію не ГМ-ріпаку, а тест показав, що є ГМО, то готуйтеся заплатити штраф у розмірі €50-150/т.

«В Україні ми збираємо приблизно 3,5 млн т ріпаку. На експорт йде приблизно 3 млн т. Майже увесь ріпак вивозиться в Європу. Тепер давайте 3 млн помножимо на €70 штрафу і отримаємо втрати українських фермерів. А це $200 млн в рік. Чи потрібно це нам?», — риторично запитує експерт.

За його словами, той ГМ-ріпак, які наразі експортують мультинаціональні компанії, йде на виробництво біодизеля в ЄС. І закупівельна ціна на нього дешевша, ніж на ріпак без ГМО.

«Ви можете і не вирощувати ГМ-ріпак, але ваш сусід вирощує. Ріпак — це перехреснозапильна рослина. Комахи літають за кілька кілометрів. Тобто дозволити ГМ-ріпак — це все одно, що вбити повністю не ГМ-ріпак», — каже Юрій Дробязко.

Читати також: Україна може втратити експортні ринки зерна в ЄС через закон про ГМО