20 лютого 2023, 15:19, Добрива

Названо основні фактори фосфорного живлення ріпаку

Про це йдеться у дописі на сторінці «Відверто про живлення рослин» в мережі Facebook.

Автори допису перелічують основні фактори фосфорного живлення ріпаку:

  • Фосфорне голодування найчастіше виникає внаслідок пересихання верхнього шару, за параметрів рН (<6,0 і >7,5), високого вмісту Са, низької температури ґрунту. Волога, похмура і холодна погода восени перешкоджає нормальному забезпеченню фосфатами, рослини (нижнє старіше листя, стебла) стають більш прямостоячими, фіолетовими та світлішають (обмеження синтезу білків і хлоропластів).
  • На формування 4 т/га врожаю ріпак за вегетацію поглинає ~90 кг/га фосфатів в перерахунку на пентаоксид P2O5. При цьому автори наголошують, що під час планування схем живлення та вибору добрив слід врахувати, що кількість діючої речовини фосфору можна виразити у вигляді Р і Р2О5. Це не форми фосфатів, доступні для рослин, а лише загальноприйняті перерахунки, які використовують виробники добрив, Р/Р2О5=0,4, тобто показник 10 кг у Р = 24 кг у Р2О5. Також вони зазначають, що близько 60 кг/га з 90 виноситься разом з врожаєм із поля. Близько 30% загальної потреби рослини засвоюють восени — це природні запаси ґрунту, мінералізований фосфор з решток попередника (наприклад, озимої пшениці, вегетативна маса якої, залежно від к-сті тон решток, може містити 20-30 кг д.р. фосфатів), внесені добрива.
  • Поглинання фосфору відбувається доволі синхронно з вегетацією, пік засвоєння — між початком стеблування до середини цвітіння ріпаку (до 1 кг P2O5/добу). Корекцію живлення Р можна зробити позакоренево, проте максимально ріпак може засвоїти через листок до 5 кг/га за одне внесення.
  • Фосфор — дуже малорухливий у ґрунті, але достатньо мобільний всередині рослин. Його доступність у ґрунті, окрім вище вказаних факторів, залежить від структури ґрунту, його мікробіологічної активності (мікориза). Валові запаси фосфору лише в орному шарі ґрунту на довільних чорноземах можуть сягати 1,5-2 т/га, але лише мізерна частка (від кількох до кількох десятків кг/га) може бути доступною з ґрунтового розчину.
  • На бідних на фосфор ґрунтах (піщані кислі, реградовані тощо) доцільним є поєднання внесення основного депозиту під основний обробіток простих фосфорних добрив (MAP, DAP, фосфоритне борошно, суперфосфати тощо) та припосівних стартових НПК+МЕ. Таким чином, зазначають автори, можна домогтись оптимального розміщення фосфору по профілю ґрунту, і для первинної КС, безпосередньо на початку росту і розвитку, і в подальшому для формування повноцінної КС та врожаю загалом.

Читати також: Фахівець розповів, як розрахувати потребу ріпаку в додатковому підживленні азотом