20 лютого 2023, 12:18, Посівна

Кукурудзою під урожай-2023 буде засіяно близько 3,5-4 млн га — експерт

Такий прогноз озвучив Сергій Тимошенко, генеральний директор «MAS Seeds Україна», в інтерв’ю Latifundist.com.

«Деякі експерти прогнозують 2,5-3 млн га кукурудзи. Але давайте рахувати так. Ми думали, що буде зібрано 70% кукурудзи. По факту — на кінець січня — було зібрано 90% кукурудзи. Буде гарна погода — зберуть і ті 10%, що залишилися. Зараз з боку фермерів великої активності в плані продаж немає — вони притримують кукурудзу. В Аргентині, США та Бразилії врожайність по кукурудзі очікується менша, ніж планувалося. Плюс в Європі загальна врожайність була дуже низька через посуху. Отже є очікування, що через деякий час ціни почнуть рости. Звісно, не в два рази, а на 10-20% виростуть», — зазначив Сергій Тимошенко.

За його словами,  регіональні менеджери MAS Seeds Україна спілкуються з фермерами і ті кажуть, що поки не визначилися, чи будуть відмовлятися від кукурудзи. Фахівці компанії передбачають, що приблизно 70-80% агрохолдингів уже вирішили, що саме будуть сіяти, а 50% середніх і маленьких господарств ще не вирішили. Рішення будуть приймати, найімовірніше, в кінці лютого — на початку березня, тому що кукурудзу можна сіяти з середини квітня до середини травня.

«Не так і багато альтернатив є цій культурі. Соняшник маржинальна культура, але, наприклад, для Західної України вона нова. Там не може бути ним засіяне кожне друге поле, як це було на півдні та сході. Бо потрібно щонайменше 5 років, щоб фермер виробив технологію», — каже Сергій Тимошенко.

Він додає, що точка беззбитковості по кукурудзі у сезоні-2023 буде меншою. Наприклад, якщо використовувати інтенсивну технологію і дорогі ТМЦ, то в середньому в сильному господарстві точка беззбитковості 6,5-7 т/га. Якщо скоротити витрати на добрива, ЗЗР, насіння то її можна зменшити.

«Я у всіх інтерв’ю кажу, що цей рік, мабуть, буде роком екстенсивного та помірно інтенсивного вирощування кукурудзи. Тому що в інтенсивну технологію не всі будуть вкладатися так, як інвестували в минулих роках», — підкреслює генеральний директор.

 Читати також: В Україні ще не зібрано кукурудзу з 6% площ