18 лютого 2023, 12:00, Україна

Виробництво біометану доступне навіть середнім господарствам та дає вищий прибуток, ніж продаж зерна

Таку оцінку озвучив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха під час наради щодо розвитку вітчизняного виробництва біогазу/біометану, яке пройшло в Мінагрополітики, повідомила 17 лютого пресслужба міністерства.

Експерт зазначив, що сектор енергетики в Україні розвивається досить стабільно — з 2010 р. по 2020 р. він збільшився у 3 рази.

«Якщо це перевести в газ, то можна сказати, що у 2020 р. біоенергетика заміщала в Україні 5,2 млрд кубів природного газу на рік. У цілому в тому році Україна спожила десь 30 млрд кубів природного газу, це могло бути всі 35, якби не біоенергетика. Тобто біоенергетика вже замістила понад 15% природного газу», —  зазначив Г. Гелетуха.

Наразі лідерами з виробництва біометану є Вінницька, Київська, Черкаська області. У цих регіонах виробництво біометану може складати від 700-850 м³ на рік.

Зі свого боку заступник міністра аграрної політики України Віталій Головня зазначив, що виробництво біометану — це своєрідна переробка, в якій зацікавлена Україна, адже це також створення доданої вартості.

Він додав, що ті аграрії, які на сьогодні займаються виробництвом біометану, мають набагато більший заробіток на 1 га, ніж ті, хто вирощує та продає зерно. 

«Це найпростіша найефективніша переробка, яку можуть освоїти навіть середні фермери. Також важливим фактором є те, що біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом, необхідним для відродження українських грунтів», — підкреслив посадовець.