16 лютого 2023, 13:29, Україна

ГМО продукти просуватимуть в Україні? Аграрії вимагають узгодити законопроєкт №5839 з європейськими нормами​

Про це повідомляє zn.ua.

Зазначається, що законопроєкт наразі готують до другого читання в українському парламенті.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Як наголошують в Асоціації "Дунайська соя", найбільше занепокоєння викликає те, що в законопроєкті, який, як випливає з його назви, покликаний внормувати державне регулювання генетично-інженерної діяльності, державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки, насправді відсутній механізм заборони ГМО.

Зокрема, відсутній механізм заборони вирощування ГМО, що може призвести до того, що ГМО продукція на українських полицях може стати новою реальністю в Україні. Друга суттєва вада цього документу може призвести до втрати Україною європейських сільгоспринків. Це пов'язано з тим, що механізм заборони вирощування ГМО діє в ЄС вже близько 9 років.

У пояснювальній записці до законопроєкту, що вносився Кабінетом міністрів, якраз широко посилаються на європейські норми та на виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до Угоди про Асоціацію між Україною. Проте, як наголошують в Асоціації "Дунайська соя", реальна європейська практика в цій сфері насправді залишилися за рамками документа.

«Українській законотворці вирішили вибірково усі аспекти регулювання ГМО вмістити в один документ, тоді як у ЄС існує комплекс норм та цілий перелік Директив та Рекомендацій. Документи ЄС містять регулювання як для відкритих та закритих систем, чіткий предмет регулювання, детальні процедури нотифікацій, про вирощування ГМО», — наголошує виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзана Григоренко.

Наприклад, відсутнє відображення положень Директиви ЄС 2015/412, яка дає змогу країнам-членам ЄС запроваджувати заборону на вирощування зареєстрованих в ЄС генетично модифікованих рослин виходячи із соціально-економічних чи політичних підстав, на противагу науковим. За час дії Директиви ЄС 2015/412 такою можливістю скористались 19 країн-членів ЄС.

У спільній заяві Насіннєвої асоціації України та Асоціації "Дунайська соя" зазначено, що потрібно внести у проєкт №5839 необхідні зміни щодо створення детальних публічних реєстрів місць вирощування ГМО, врегулювати поняттєвий апарат, описати заходи розміщення посівів у прикордонних районах з державами, де ГМО заборонене до вирощування, прописати процедури публічного обговорення з громадськістю, прописати процедуру оцінки екологічного ризику до ГМО й окремо щодо ГМО, що містять стійкі до антибіотиків гени тощо.

Підкреслюється, що прийняття закону №5839 у незміненому вигляді призведе до втрати українськими виробниками довіри та переваг на ринках ЄС та Китаю, за які боролися багато років.

«Українська продукція ризикує стати неконкурентоспроможною у країнах ЄС, де споживач віддає перевагу неГМО продуктам Ми втратимо ці ринки через недовіру до якості продукції, втратимо надходження до бюджету, і робочі місця», — наголошується в заяві.

Нагадаємо, в Україні планують заходи для підтримки вітчизняних виробників не ГМ сої.