15 лютого 2023, 17:02, ЗЗР

Аграріям розповіли, чому на елеваторах часто невірно ідентифікують сажкове зерно

Про це розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на каналі в Youtube.

Він зазначив, що нерідко такі помилки трапляються на елеваторах, коли, наприклад, уражене альтернаріозом зерно ідентифікують як сажкове. Саме тому хворобу потрібно визначати в лабораторії, яка має фахівців, сертифікат для визначення сажок і відповідне обладнання.

Керівник агробіологічної лабораторії в Інституті здоров'я рослин Володимир Канагай пояснив, що згідно чинних нормативних документів для визначення сажки, яких в Україні два, сажкові зерна визначають візуально.

«Є такі поняття, як синьогузочні або марені зерна. Ці зерна визначаються на елеваторі візуально без лупи. Синьогузочні зерна мають на чубчику темне забарвлення, а марені це коли забруднена бороздка (рубчик і чубчик). Але це також може бути альтернаріоз, епікокум, забруднення ґрунтом, які теж дають чорне забарвлення», — пояснив він.

Щоб точно визначити хворобу, потрібно провести:

  • центрифугування, для якого відбираються 4 зразки по 100 насінин; 
  • мікроскопічне дослідження.

На деяких елеваторах мають обладнання для центрифугування, але не на всіх.

Також, згідно нормативного документа є два поняття: сажкове зерно і кількість спор сажки на одну зернину. Ці показники визначають те, до якого класу буде віднесене досліджуване зерно.

Нагадаємо, у Британії створено базу даних геномів шкідників для розробки нових рішень у захисті рослин.