15 лютого 2023, 15:00, Добрива

Названа максимально доцільна доза азоту для кукурудзи в Центрально-західному регіоні

*Графік демонструє вибірку за сезони 2018-2021 з загальною площею 175 000 га

*Графік демонструє вибірку за сезони 2018-2021 з загальною площею 175 000 га

Водночас було виявлено, що таку дозу азотних добрив (150 кг д.р./га) доцільно застосовувати тільки в «хороші», з точки зору погодних умов, роки. А оскільки агровиробники не можуть керувати погодою, натомість можуть керувати затратною частиною агротехнології при цьому не знаючи, якої погоди очікувати в наступному сезоні, то планування необхідно проводити з погляду економічної доцільності.

Фахівці зазначили, що максимізація врожайності не означає максимізації прибутку. Залежно від цін на продукцію і ТМЦ оптимальні дози можуть коригуватись.

«Нерідко під час планування витрат на наступний сезон агровиробники збільшують планову врожайність, а не скорочують витратну частину. Найчастіше це призводить до незадовільних фактичних економічних показників діяльності. Одним з найоптимальніших підходів для розрахунку бізнес-плану є обчислення середньої врожайності за останні 5 років, при цьому допускається планове збільшення планової врожайності на 5% (тренд приросту врожайності в середньому по Україні)», — пояснили вони.

Вплив кратності внесення добрив на врожайність кукурудзи

При плануванні системи внесення добрив фахівці радять враховувати закон граничної врожайності К. Пратта, згідно з яким зайве внесення добрив веде не до збільшення, а до зниження врожайності. Також варто враховувати природну родючість ґрунту та природну урожайність.

Зазначається, що згідно з багаторічними дослідами для Центрально-західного регіону, природна врожайність кукурудзи становить 5,5-6 т/га (Національний Науковий Центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»).

Щодо кратності внесення азотних добрив, з графіка вище видно, що кукурудза добре реагує на двократне внесення азотних добрив. Але оскільки різниця по врожайності на дослідженій вибірці між однократним та двократним внесенням становить лише 0,3 т/га, то друге внесення доцільно застосовувати тільки в разі економічної доцільності між вартістю 300 кг кукурудзи та витратами на друге внесення.
 
Нагадаємо, надмірне живлення ріпаку нітратами знижує його здатність до успішної перезимівлі.