25 липня 2017, 10:00, Урожай

Хмельницька область проведе термінову перевірку посівних площ та кількості зібраного урожаю

За словами Олега Омелянюка, директора Департаменту АПР Хмельницької ОДА, головне управління статистики в області оприлюднило звіти, відповідно до яких на Хмельниччині до збирання залишилося всього 52 тис. га озимого ріпаку, при тому, що посіяно було 74 тис. га. Наразі обмолочено лише 5 тис. га, відповідно різниця у 17 тис. га пояснюється начебто тим, що посіви були знищені в результаті різних природних катаклізмів, повідомляє golos.com.ua.

«Від районних управлінь до департаменту не надходила інформація про такі обсяги загибелі культури. Я припускаю розбіжності виникли через те, що служби департаменту в районах не спрацювали оперативно, готуючи щоденні звіти і не зафіксували реальні масштаби втрат», — стверджує директор Департаменту.

Та чи насправді це так? І хто реально стежить за тим, скільки посіяно, зібрано і втрачено? А відтак наскільки можна довіряти даним про урожайність і валовий збір?

Водночас відкидати факт, що швидкі раптові сильні зливи завдають чимало шкоди, теж неможливо. Тільки за один липневий день, коли по області пронеслись шквальні вітри з грозами, на території Ізяславського і Шепетівського районів, загинуло понад 1 тис. га посівів.

Щоб мати справді реальну картину з полів, заступник голови ОДА Володимир Кальніченко дав доручення терміново зібрати точні дані, на яких площах має бути зібраний врожай. А у тих районах, де посіви пошкоджені чи загинули, мають оформити акти їх списання.

Також, ще до початку жнив в області прозвітували: до роботи готові 1100 зернозбиральних комбайнів. Але наразі на полях працює 430 комбайнів, які за добу намолочують до 10 тис. тонн зерна. Тож резерви, аби пришвидшити темпи, є. Чим раціональніше використовуватиметься техніка, тим меншими будуть втрати як від погоди, так і від неефективної роботи.