14 лютого 2023, 10:39, Світ

Переваги фацелії як покривної та медоносної рослини назвали польські фахівці

Про це повідомляє GieldaRolna.pl.

Фацелія блакитна — однорічна рослина. Вимогливість до ґрунту невелика — її можна вирощувати на легких, але не підкислених ґрунтах. Великою перевагою фацелії є досить швидкий темп росту, а також стійкість до морозів — до -5 °C. Добре працює при вирощуванні після зернових і коренеплодів.

Ця рослина має досить короткий вегетаційний період — близько 90 днів, тому її часто вирощують 2 врожаї за рік. Добре працює як проміжна культура завдяки такому швидкому росту та великій кількості зеленої маси (в середньому 20 т/га). Має ламкі стебла, тому пожнивні рештки не створюють проблем під час обробітку ґрунту.

Важливість різноманіття покривних культур. Результати досліджень (американський досвід)

Читати

Незважаючи на згадану невисоку вимогливість, фацелію висівають у добре підготовлений ґрунт. Норма висіву приблизно від 10 кг/га до 15-18 кг/га — на бідних ґрунтах, з міжряддям 15-25 см. Максимальна глибина висіву 2 см. Для оптимальної появи сходів насіння фацелії слід добре засипати землею.

При вирощуванні на насіння оптимальні строки посіву — межа березня і квітня. Після зібраного першого врожаю фацелію вдруге можна сіяти до середини серпня, щоб вона встигла розвинутися. Сходи зазвичай з’являються через 8 днів. Період від сівби до початку застосування становить 40 днів.

Швидкий початковий ріст фацелії до певної міри пригнічує бур'яни. У разі вирощування як медоноса найкраще знищувати бур’яни механічним шляхом, наприклад, боронуванням.

Передпосівне внесення добрив у д.р. польські фахівці рекомендують в таких нормах: фосфор 40-60 кг/га, калій 60-80 кг/га. Що стосується азоту, то при вирощуванні фацелії цей компонент використовують обережно — від 50 до 80 кг/га. Найкраще розділити на 2 прийоми: 60% дози перед посівом і 40% для підживлення на початковій стадії росту. Надмірні дози азоту спричиняють не тільки вилягання рослин, а й слабше цвітіння, якщо вирощують фацелію як медонос.

Читати також: Які культури сіяти навесні 2023? Поради фахівця