13 лютого 2023, 13:49, Україна

Сніговий покрив наразі є на переважній частині території України — агрометеорологи

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на дані НААН.

Зазначається, що середньодобові температури повітря становили від 5 °С морозу до 1,5 °С тепла, що на 1,9-3,8 °С вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 2,1-6 °С тепла, а мінімальна опускалася до 6-18 °С морозу.

Незначні опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу відмічалися майже на всіх територіях країни. Сніговий покрив залягав на переважній частині території. Його середня висота була 5-20 см. За даними науково-дослідних установ у Київській області опадів випало 3,0 мм, утворився сніговий покрив висотою 4-6 см, глибина промерзання ґрунту становила 10-12 см, температура ґрунту на глибині 5 см становила 1,8 °С морозу, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур не опускалася нижче 2-4 °С морозу.

У Львівській області опади у вигляді мокрого снігу та снігу випали в кількості 17,2 мм. Висота снігового покриву на полях становить 12-15 см, подекуди до 20 см, ґрунт талий, температура на глибині залягання вузла кущіння мала плюсові значення (близько 0 °С).

За наявності такої товщини снігового покриву, не значної мінусової, або плюсової температури на глибині залягання вузла кущіння рослини пшениці озимої витрачають поживні речовини, поповнення яких без світла не відбувається. Це призведе до їх ослаблення, заселення низькотемпературними грибами. У зоні ризику насамперед загущені посіви та посіви ранніх строків сівби.

Перезимівля озимих на Сумщині складна, але життєздатність посівів висока

Читати

За даними Укргідрометеоцентру кількість опадів за січень у Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях становила від 128 до 157 % місячної норми (від 37 до 92 мм). У Рівненській, Житомирській, Хмельницькій та Тернопільській областях кількість опадів за місяць була близькою до норми (23-30 мм). У решті областей січнева кількість опадів склала 35-60 % норми (13-21 мм), у Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях — 15-27 % місячної норми (5-10 мм). На окремих метеостанціях Львівської та Закарпатської областей, де за декаду випало від 39 мм до 86 мм, було на 1-26 мм відповідно перевищено максимальну кількість опадів за другу декаду січня за період спостережень з 1961 р.

На сьогодні, зазначають агрометеорологи, озимі зернові культури перебувають у стані зимового спокою. Найнижча температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур (3 см) в Україні станом на 31 січня становила від 1 до 6 °С морозу, у північних районах Харківської області — 7-10 °С морозу, що значно вище критичних температур вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання становила для пшениці озимої у фазі «утворення сходів — 3-й листок» 12-14 °С морозу, у фазі «кущіння» — 15-17 °С морозу, жита озимого — 16-17 °С морозу, ячменю та ріпаку озимих — 9-12 °С морозу.