13 лютого 2023, 16:47, Добрива

Експерт пояснив чи можна компенсувати нижчі норми основного добрива позакореневим підживленням

У коментарі для SuperAgronom.com експерт із живлення Alex Feldman пояснив, наскільки такий підхід виправданий.

«Все залежить від ситуації з вмістом рухомих сполук конкретного поживного елементу в ґрунті. До того ж, якщо ми говоримо про фосфор, якого кукурудза, наприклад, потребує 10-12 кг/т формування зерна та решток, то за його серйозного дефіциту в ґрунті істотно виправити ситуацію внесенням 0,5-1 кг/га рідких фосфатів по листку навряд чи вдасться. Хоча на врожай це може вплинути. І навпаки, за затяжної прохолодної весни і повільного прогрівання ґрунту, навіть за високого вмісту фосфатів у ґрунтовому профілі, сходи та молоді рослини культур, зокрема кукурудзи, можуть відчувати дефіцит фосфору, який можна частково відкоригувати листковим фосфором, зберігши потенціал урожайності», — каже експерт.

Водночас він зазначає, що з мікроелементами ситуація дещо інша — їх культури потребують в грамах, а не в кілограмах. Тому повноцінно забезпечити, наприклад, бором чи міддю позакоренево, особливо за дробного внесення, у критичні фази розвитку та закладання репродуктивних органів культур, цілком можливо, навіть за низького фону елементів у ґрунті.

Експерт також прогнозує, що незважаючи на дороговизну добрив, різкого падіння площ під культурами, в яких система живлення займає найбільшу частку в собівартості технології вирощування, — не буде.

«У 2022 році всі намагались, звичайно, зекономити на одній з найбільших статей витрат, на добривах, особливо, на кукурудзі. Передусім стосувалось азоту, звичайно. Сезон 2022-2023 для озимих теж буде «на мінімалках», з огляду на непрогнозованість цін на зерно, дорогу й ускладнену логістику, та і загалом військовий стан в країні. Більшість фермерів не хоче ризикувати, «заморожувати» кошти, вкладаючись в систему удобрення на довоєнному рівні, навіть на півроку. Це можна зрозуміти. Проте, не думаю, що через це істотно зменшаться площі під кукурудзою чи соняшником в поточному сезоні», — каже Alex Feldman.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграріїв навчать створювати ефективні системи живлення навіть за умов обмежених ресурсів