27 липня 2017, 17:30, Добрива

Дефекатний бруд покращує родючість грунту та регулює його кислотність

SuperAgronom.com дізнавався у головного агронома «Волинь-Зерно-Продукт» яким чином господарство удобрює свої поля дефекатом цукрових буряків. За словами Ярослава Мазуренка, дефекатний бруд розкислює і удобрює ґрунт, адже у своєму складі містить фосфор та калій.

«Дефекат отримуємо на Гнідавському цукровому заводі. Коли цукрові буряки проходять обробку, саме ці цінні промислові відходи ми в подальшому використовуємо для удобрення полів», — розповідає Ярослав Мазуренко.

Дефекат утворюється в процесі очищення цукрових буряків. Вихід дефекатного бруду в середньому становить 8—12% від маси буряка, що переробляється.

Господарство також має свою власну тваринницьку ферму, що дозволяє забезпечувати поля достатньою кількістю органічних добрив.

Для внесення такого виду удобрення господарство нещодавно придбало два анабюргери.

«Один анабюргер здатен за добу внести 1 тис. тонн гною ВРХ. На полі паралельно працює два розкидачі, поки один навантажується, інакший працює у полі. Таким чином ми забезпечуємо безперебійну роботу. Поля готуємо під озимі культури одразу ж після жнив», — наголошує головний агроном «Волинь-Зерно-Продукт».

Агроном додає, що удобрення полів дефекатним гноєм дозволяє покращити родючість і в свою чергу регулювати рівень кислотності ґрунтів.