9 лютого 2023, 12:00, Добрива

Внесення рідких добрив в рядки оптимізує живлення кукурудзи

Про це розповів операційний директор холдингу Віталій Ставнічук в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

По-перше, рідкі добрива — доступніша для рослини форма. По-друге, внесення добрив у рядки сприяє формуванню потужнішої кореневої системи кукурудзи, відтак кращому засвоєнню елементів живлення, що безпосередньо впливає на формування врожаю. Водночас це збільшує коефіцієнт використання добрив.

«Ефективність такого агрозаходу на 30% вища проти традиційного розкидного способу внесення добрив. Ми підрахували: якщо за традиційного способу ефективність добрив становить до 50%, то рідкі припосівні та рідкі стартові добрива ефективні на 75–80%», — зазначив Віталій Ставнічук.

Два роки тому в компанії обладнали сівалки системами для внесення рідкого добрива і торік уже вносили рідкі припосівне та стартове добрива. Помітили, що це дає можливість рослині швидко стартувати, розвиватися й легше витримувати несприятливі погодні або інші умови.

«Наприклад, бувало, кукурудзу доводилося сіяти після ріпаку — а ця культура має кореневі виділення, які пригнічують мікоризу в ґрунті, тож після нього кукурудза повільно сходить, розвивається, візуально видно, що їй бракує фосфору тощо. Натомість унесені стартові добрива дають поштовх рослині до розвитку. До речі, наші дослідження показують: якщо вносити під кукурудзу тільки стартові добрива, врожай не дуже відрізнявся від стандартної технології», — додав фахівець.

На високопродуктивних полях, де планують отримати понад 11 т/ га, застосовують рідкі стартові добрива в комбінації з основними гранульованими, які вносять в осінній період і на ширину міжряддя посіву кукурудзи, а весною висівають кукурудзу в зону концентрації добрива.

Зокрема, локальне внесення фосфорних і калійних добрив дає змогу збільшити концентрацію добрива, що підвищує його доступність упродовж вегетації культури. Також паралельно з РКД застосовують низку біологічних продуктів, які завдяки вмісту фосформобілізивних бактерій підвищують ефективність фосфорних добрив.