7 лютого 2023, 12:00, Добрива

Альтернативою мінеральним добривам можуть стати сидерати, сівозміна і рослинні рештки

Про це розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

Він зазначив, що крім органічних добрив, є й інші альтернативи, які добре працюють при зваженому підході.

  • Застосування сидератів

«Тема сидератів давно піднімалася, за неї забували потім, потім знову застосовували у виробництві. Є свої нюанси, які потрібно знати. Саме по собі застосування сидератів не забезпечить вам приросту врожайності, якщо ви не знаєте як це застосувати», — каже фахівець.

  • Сівозміну теж можна вважати альтернативою

Адже кожна культура має свої особливості і хімічний склад. Як відомо, після розкладу кожна рослина залишає після себе певну кількість поживних елементів. Чим менше культур в сівозміні, тим бідніше агрофон і продуктивність цих культур. І зекономити на добривах можна шляхом введення деяких рослин в сівозміну. Наприклад, введення гороху у двопільну сівозміну з соняшнику і пшениці, забезпечить більший врожай, ніж просто після соняшику.

«Якщо ми візьмемо прикореневе підживлення селітрою в дозі 100 кг, і внесемо її на пшениці, розміщеній після гороху, прибавка врожайності складе близько 10% порівняно до неудобреного фону. А якщо ті самі 100 кг внести по пшениці, яка росла після соняшнику, то прибавка врожайності буде вже 50%. Горох швидко розкладається і забезпечує ґрунт азотом», — наводить приклад Сергій Авраменко.

  • Забезпечення швидкої мінералізації рослинної маси побічної продукції

Після вирощування будь-якої культури залишається велика маса побічної продукції (стерня, листя тощо). Якщо забезпечити швидку мінералізацію цієї продукції, вона перетвориться у поживні сполуки для рослин у майбутньому — органічне добриво. Щоб прискорити мінералізацію решток, фахівець рекомендує провести лущення негайно після збирання попередника, або мілкий обробіток. Також можна внести невелику кількість азотних добрив для прискорення процесу.

  • Зменшення норм внесення міндобрив шляхом нанесення їх на насіннєву оболонку

Тобто, обробка добривами з макро- і мікроелементами, які забезпечують стартовий розвиток рослин.

  • Позакореневі підживлення карбамідом або комплексними добривами при умілому застосуванні можуть забезпечити економічний ефект

Серед інших додаткових альтернатив, які сприятимуть економії добрив, фахівець назвав: строки сівби, підбір сортів і гібридів та своєчасну боротьбу з бур'янами.

Нагадаємо, експерт пояснив переваги пожнивних решток кукурудзи як сировини для біогазу.