6 лютого 2023, 16:44, Україна

В НААН відмічають зниження вмісту цукрів у вузлах кущіння озимої пшениці, життєздатність рослин залишається високою

Такі дані оприлюднили в НААН станом на 3 лютого.

Зазначається, коливання температур упродовж січня ускладнювали перезимівлю озимих культур. Зокрема, середньодобові температури повітря становили від 2°С тепла до 3,5°С морозу, що на 2,0-6,1°С вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 4-6°С тепла, а мінімальна опускалася до 4-8°С морозу.

Фактори впливу на якість зерна пшениці в умовах України та роль азоту
Читати

Незначні опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу відмічалися на деяких територіях країни. Сніговий покрив висотою 2-4 см спостерігався майже на всі території, але період його залягання був занадто коротким.

За даними науково-дослідних установ у Київській області опадів випало 1,4 мм, утворився сніговий покрив висотою 2-4 см, глибина промерзання грунту становила 6-8 см, температура грунту на глибині 5 см становила 0°С, мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур — 1-3°С морозу.

У Сумській області сніговий покрив майже відсутній, глибина промерзання грунту на кінець січня становила 30-32 см, мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур —1-3 °С морозу.

У Львівській області сніговий покрив утворювався двічі: 31 січня висотою 2-3 см, впродовж дня він розтанув, ґрунт промерзав на глибину до 5 см; 1 лютого — висотою 3 см на талому ґрунті.

Фахівці повідомляють, що рослини озимих зернових культур на даний час перебувають у доброму стані. Життєздатність рослин висока. За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН її показники станом на 25 січня не знизились від моменту попереднього відбору (16.01) і перебувають на високому рівні — 96-98% залежно від сорту. Зокрема, рослини за сівби 10 вересня, добре розвинені, збереглись на рівні 96-97%, а за сівби 10 жовтня, які знаходяться у фазі «3 листки — початок кущіння» — на рівні 91-92%.

Вміст цукрів у вузлах кущіння рослин за строку сівби 10 вересня коливається залежно від сорту у межах 22-26%. Даний показник знизився від 16 січня на 4-6%. У рослинах пшениці озимої висіяної 10 жовтня вміст цукрів становить 20-25%, що на 1-2% менше порівняно з попереднім відбором.

Вміст цукрів у рослин ячменю озимого висіяного у ранні строки (10.09) становить 24%. Зменшення даного показника від 16 до 25 січня незначне і становить 0,1-0,5%.

Нагадаємо, дізнатися про те, як вплинула війна на основні показники агросектору можна в опублікованому інфобуці «Агробізнес України під час війни».