6 лютого 2023, 15:00, Добрива

Аграрям розповіли, чому вносити азот і сірку по мерзлоталому потрібно одночасно

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, передає SuperAgronom.com

Як зазначають фахівці, в такому випадку, коли ґрунт мерзлий, а потім настають плюсові температури (особливо на тих полях, де рельєф не вирівняний), усе добриво разом зі снігом стікає у балки і ярки. Це завдає шкоди довкіллю та спричиняє суттєві втрати дорогих добрив, а ось користь посівам — мінімальна. 

«Добрива доцільно вносити лише по мерзлоталому ґрунту, коли ґрунт вночі замерзає, потім вдень настає плюсова температура, все тане — волога просочується у ґрунт, добрива розчиняються і проникають в місце розташування кореневої системи рослин», — йдеться в повідомленні.

З огляду на це, оптимальним режимом для внесення добрив є початок весняної вегетації й температура повітря 0°C… +5°C. У таких умовах верхній шар ґрунту залишається перезволоженим, тому добрива добре розчиняються і швидко поглинаються корінням рослин.

Фахівці нагадують, що метою підживлення по мерзлоталому ґрунту є забезпечення потреби рослин азотом, а також фосфором та сіркою. Важливою причиною ранньовесняного внесення фосфору є висока потреба рослин у ньому, особливо якщо рослини ввійшли в зиму нерозкущеними, від загальної його потреби 70% засвоюється протягом 4-8 тижнів з березня по травень. При осінньому внесенні цей елемент фіксується ґрунтово-вбирним комплексом і може бути недоступним для засвоєння в період попиту.

Рослинам також необхідний достатній рівень сірки, щоб мати можливість ефективно використовувати азот. Оскільки разом азот і сірка є життєво необхідними будівельними елементами для білка, їх слід застосовувати одночасно.

Нагадаємо, Дробязко розповів про особливості розумного живлення рослин в сезоні-2023.