6 лютого 2023, 12:00, ЗЗР

Гниль денця часнику можуть викликати 8 збудників роду Fusarium — фахівці розповіли як боротися

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Одеській області.

Ускладнюється ситуація тим, що вражати часник можуть не один або два, а вісім збудників Fusarium, у кожного з яких свій ступінь активності, що залежить від хіміко-кліматичних умов, кажуть фахівці.

Овочі на зберіганні та як їх знаходять гнилі
Читати

Зараження відбувається через ґрунт, поливну воду, рослинні залишки торішнього врожаю, хворий посадковий матеріал. Саме тому при сортуванні рекомендують бракувати часточки з ушкодженнями. Захворіти на фузаріоз часник може як у період вегетації, так і під час зберігання при температурі від +13… +30 ºC в умовах підвищеної вологості. Оптимальна температура для розвитку інфекції +22-23 ºC.

На зубках часнику хвороба проявляється у вигляді некротичних плям, спочатку у вигляді крапок або виразок невеликого розміру, потім під час зберігання грибниця розростається, плями збільшуються і поширюється гниль на весь зубок. В прикореневій частині несправжнього стебла виявляються поверхневі світло-жовті або бурі плями, на яких у вологу погоду в основі листкових піхв з’являється біло-рожевий або червонуватий наліт — конідіальне спороношення збудників хвороби.

Найбільш інтенсивно коренева система уражується за надмірної вологості ґрунту або її різких коливаннях. Більш інтенсивний розвиток хвороби спостерігається в роки, коли дозрівання часнику відбувається за високої температури ґрунту.

Розвитку хвороби сприяє наявність механічних пошкоджень на цибулинах, спричинених ґрунтовими комахами, робочими органами машин під час догляду за рослинами. За теплої вологої погоди в період визрівання цибулин інтенсивність ураження рослин зростає. Крім того, існує прямий зв’язок між кількістю нематод у ґрунті і ступенем розвитку фузаріозної гнилі часнику.

«Шкідливість хвороби проявляється в різкому зниженні врожайності рослин і погіршенні якості продукції. Кількість уражених рослин може досягати 70%, що викликає в період зберігання втрати врожаю в розмірі 20-50%», — наголошують фахівці.

Серед захисних заходів проти поширення хвороби:

  • вирощування стійких сортів;
  • дотримання сівозміни;
  • використання здорового насіннєвого матеріалу;
  • протруєння посадкового матеріалу;
  • збалансоване живлення рослин;
  • правильний режим зрошення;
  • своєчасне збирання врожаю.

Нагадаємо, названо оптимальні діапазони pH ґрунту для вирощування різних овочів.