6 лютого 2023, 09:00, Посівна

Площі під соєю в 2023 році збільшаться, акценту на нішеві культури не буде — експерт

Таким прогнозом поділився експерт з живлення Alex Feldman на своїй сторінці у facebook.

Серед основних причин домінування зазначених вище культур у новому сезоні — сівозміна та відпрацьована технологія вирощування в господарствах, каже він, зазначаючи, що акценту на нішеві культури не буде.

«Сільгоспвиробники не готові ставити велику ставку на ризиковані культури, хоча багато і подумують виділити якісь площі під редьку олійну, люпин, гречку тощо», — каже фахівець.

Інша причина — ліквідність збіжжя.

«Потужності переробки кукурудзи в Україні хоч і незначні (переробка на спирт, крохмаль; спільний українсько-китайський проєкт Укрстарч (Ерідон), завод з глибокої переробки кукурудзи, потужністю 350 т/добу), проте, це експортна культура і ціна на неї більш менш стабільна, хоча б у валюті. Окрім того, аграрії сподіваються на покращення ситуації з транспортуванням», — пояснює він.

При цьому, ситуація з соняшником і соєю стабільніша з огляду на розвинуту внутрішню переробку та попит як на насіння, так і на його продукти (олія, шрот). Окрім того, досушування останніх двох культур потребує суттєво менших затрат, порівняно з кукурудзою.

Популярність сої та, відповідно, розширення посівних площ під нею обумовлена можливістю зекономити на дорогому азоті. Крім того, ринкова кон’юнктура дозволить збільшити сукупні площі під цукровим буряком (в 2022 сезоні він був доволі прибутковим) та ярим ріпаком.

Фахівець додав, що кукурудза та соняшник, під якими буде зайнято більшість площ 2023 року в Україні, потребуватимуть максимально зваженого підходу до системи удобрення. І хоча рентабельність їх вирощування поки спрогнозувати важко, проте вже зараз зрозуміло, що аграрії не гонитимуться за рекордами врожайності, а плануватимуть помірний результат, з найбільш оптимальною окупністю вкладених коштів (менше врожай — менше сушити).

«Кожен затрачений $ та внесений кг д.р. добрива — ризик. Ставка буде зроблена на природний фон родючості ґрунту (особливо, на чорноземах) та на економію, в першу чергу, добрив. Зокрема, більший попит на насіння куки гібридів «робочих конячок», в середньому ціновому сегменті, стабільних та непримхливих і дещо нижчий на потужні інтенсивні та дорожчі гібриди, що потребують серйозних вкладень, щоб розкрити потенціал врожайності», — підсумував Alex Feldman.

Нагадаємо, своїми думками і прогнозами про те, які культури вигідно сіяти в сезоні-2023, поділився власник «Аграрна технологічна компанія» Юрій Дробязко.