2 лютого 2023, 15:00, Насіння

На Кубі створюють адаптовані до екстремальної спеки сорти пшениці шляхом радіомутагенезу

Про це повідомляє agropages.com.

Зазначається, що програма зі створення сортів шляхом використання методів радіоіндукції мутацій (розроблені групою радіобіології та радіомутагенезу INIFAT) була розпочата ще в 1990-х роках, щоб розширити генетичну основу кубинських сортів. 

Створення сортів відбувалося під керівництвом доктора Сусани Перес Талавера. Як батьківська форма був обраний сорт Куба С-204. Була вивчена його радіочутливість з метою визначення дози гамма-випромінювання, якій буде піддано насіння.

В результаті з'явилося сім нових сортів пшениці: Inifat RM-26, Inifat RM-29, Inifat RM-30, Inifat RM-31, Inifat RM-32, Inifat RM-36 і Inifat RM-37. 

Спільним для всіх сортів є тримісячний цикл, рівномірність дозрівання, урожайність від 2 т/га (в богарних умовах) і більше, а також стійкість до посухи, засолення та вилягання. Тривалий процес, за допомогою якого вони були отримані, також підтверджувався дослідженнями, пов’язаними з цитогенетикою та анатомією, які визначають їхні біологічні характеристики та фізичні риси.

Отримані сорти дозволяють сіяти і збирати пшеницю на Кубі, що раніше не було цілком можливо через погодні умови місцевості. 

Нагадаємо, згідно даних останніх досліджень, сорго може врятувати комах-запилювачів від зникнення.