2 лютого 2023, 10:33, Світ

Вплив збільшення вуглецю в ґрунті на врожайність переоцінюють — голландські дослідники

Використовуючи обширний огляд літератури та моделювання, дослідники кажуть, що вони не знайшли виправдань для нинішнього глобального ажіотажу навколо збільшення вуглецю в ґрунті. 

«Хоча розрахунковий внесок поглинання вуглецю у ґрунтів різний, майже ніхто не враховує той факт, що приріст вуглецю в ґрунті з часом завжди зменшується, щоб досягти максимуму — рівня насичення», — пояснюють дослідники.

Якщо в розрахунки включити насиченість ґрунту вуглецем, внесок поглинання вуглецю ґрунтом за пом’якшення кліматичних змін зменшується на 53-81% порівняно з поточними оцінками.

«Ґрунти надзвичайно складні та мінливі, і догляд за ними для забезпечення стабільного виробництва їжі в умовах зміни клімату вимагатиме впровадження ряду практик, адаптованих до кожного конкретного випадку, замість зосередження на універсальному рішенні», — сказав Renske Hijbeek (WUR).

Дослідники дійшли висновку, що існуюча база знань не виправдовує нинішні глобальні програми, які зосереджені насамперед на збільшенні вуглецю в ґрунті. 

«... потрібен перехід до ґрунтово-розумного сільського господарства, адаптивного та адаптованого до кожної конкретної зони, де кілька функцій ґрунту одночасно кількісно оцінюються», — стверджує Габріель Муане (WUR). — Лише такі комплексні оцінки дозволять максимізувати синергію для сталого розвитку ґрунтів та виконати агрономічні вимоги щодо продовольчої безпеки. Поглинання вуглецю в ґрунті може відбуватися на цьому шляху та сприяти пом’якшенню наслідків зміни клімату, і це слід розглядати як супутню вигоду»

Нагадаємо, Дробязко розповів про особливості розумного живлення рослин в сезоні-2023.