1 лютого 2023, 16:49, Світ

Сорго може врятувати комах-запилювачів від зникнення — дослідники

Про це розповіли дослідники Служби сільськогосподарських досліджень (ARS) Міністерства сільського господарства США (USDA) і Відділу сільськогосподарських наук і природних ресурсів Університету штату Оклахома (OSU), пише phys.org.

Зазначається, що сорго є джерелом пилку для живлення бджіл і мух. Крім того, коли сорго заражене сорговою попелицею, утворюється велика кількість медяної роси як відходи. Цей побічний цукровий продукт може бути альтернативою нектару для запилювачів і хижих комах, включаючи мух, бджіл, ос і мурах.

«Сорго не входить до списку рослин, рекомендованих для годівлі запилювачів, — сказала Карен Гарріс-Шульц, дослідник-генетик відділу досліджень генетики та селекції ARS у Тіфтоні, штат Джорджія. — Однак ми виявили, що сорго має випадкові екологічні переваги».

За словами Гарріс-Шульц, людей заохочують висаджувати багаті на нектар культури з різними сезонами цвітіння, але рідко рекомендують висаджувати вітрозапильні рослини, включаючи трави, для підтримки популяції запилювачів.

Результати дослідження свідчать про те, що види злаків, такі як сорго, можуть бути альтернативною культурою для запилювачів у періоди, коли інші культури недоступні для пошуку їжі.

Читайте також: Основи фунгіцидного захисту вівса, тритикале і жита: поради британських фахівців

За словами Wyatt Hoback, професора ентомології в OSU, кількість запилювачів зменшується в усьому світі, що потенційно може поставити під загрозу харчування людини та різноманітність рослин. Така альтернативна культура, як сорго, може стати додатковим кормом для запилювачів і принести користь хижим комахам.

«Запилювачам потрібні ресурси цукру, щоб підтримувати політ та іншу діяльність, і їм потрібен пилок, щоб мати білок для вирощування потомства», — сказав Хобак.

Нагадаємо, експерт пояснив переваги пожнивних решток кукурудзи як сировини для біогазу.